Την ώρα που η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στον κοροναϊό, η εποχική γρίπη συνεχίζει τη δράση της.
Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι νεκροί στη χώρα μας έχουν φτάσει τους 90, καθώς την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν 7 νέα θύματα.
Οι 72 θάνατοι αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 18 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Πρόκειται για 53 άνδρες και 37 γυναίκες, με εύρος ηλικιών έως 91 έτη, με μέση ηλικία τα 68,1 έτη.
Το ίδιο διάστημα, δύο άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς εκδήλωσαν σοβαρές επιπλοκές.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, η χώρα μας παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, με πτωτική τάση.
Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Σύμφωνα με στοιχεία των επιστημόνων, το 20% των ανθρώπων που νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης, βγαίνουν τελικά θετικοί στο τεστ για γρίπη.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 - 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 - 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας