Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Η θέση αυτή προστίθεται στην ευρύτερη επιστημονική πεποίθηση ότι ο ιός θα επιστρέφει σε κύματα όπως η γρίπη.

Είναι απίθανο ο κορωνοϊός να εξαφανιστεί όπως ο "ξαδελφός" του SARS πριν από 17 χρόνια, καθώς μολύνει κάποιους ανθρώπους χωρίς να προκαλεί εμφανή συμπτώματα όπως ο πυρετός. Αυτή η ομάδα ασυμπτωματικών φορέων κάνουν δύσκολο να ελεγχθεί πλήρως η πανδημία και η μετάδοσή τους, καθώς διασπείρουν τον ιό χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, δήλωσε ομάδα Κινέζων ερευνητών, μεταδίδει το Bloomberg.

Με τον SARS, όσοι μολύνθηκαν, νόσησαν βαριά. Όταν τέθηκαν σε καραντίνα, ο ιός σταμάτησε να διασπείρεται στην κοινότητα. Αντίθετα, η Κίνα βρίσκει ακόμα ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί, παρότι έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

"Είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι μια επιδημία που θα συνυπάρχει με τους ανθρώπους για πολύ καιρό, θα γίνει εποχική και παραμένει στο ανθρώπινο σώμα", δήλωσε ο Jin Qi, διευθυντής του Institute of Pathogen Biology, του κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου.

Κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο τείνουν να συνταχθούν στην άποψη ότι ο ιός είναι απίθανο να εξαφανιστεί παρά τα lockdown. Κάποιοι απευθύνουν έκκληση να επιτραπεί η διασπορά του με ελεγχόμενο τρόπο μέσω των νεότερων ηλικιών, όπως στην Ινδία.

Και ο Anthony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού Institute of Allergy and Infectious Diseases, δήλωσε προ μηνός ότι η Covid-19, η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα γίνει εποχική. Επικαλέστηκε στοιχεία από τα κρούσματα σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου που τώρα μπαίνουν στον χειμώνα.

Κάποιοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσει η καλοκαιρία. "Ο ιός είναι ευαίσθητος στη θερμοκρασία, αλλά αυτό συμβαίνει όταν εκτεθεί σε 56 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, και δεν θα κάνει ποτέ τόση ζέστη", δήλωσε ο Wang Guiqiang, επικεφαλής τμήματος μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου. "Ετσι, σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και το καλοκαίρι, η πιθανότητα να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα είναι μικρή".

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηνιγγίτιδα: Bαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας