Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία της μεταμόσχευσης όλων των δωρηθέντων οργάνων του 20χρονου Αυστραλού δότη που κατέληξε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

’Παρά το βάρος της ψυχολογικής πίεσης λόγω του άδικου και βάναυσου τρόπου με τον οποίο επήλθε ο θάνατος, ο πατέρας του εκλιπόντος μας εξέπληξε όλους για άλλη μια φορά δίδοντας τη συναίνεσή του για δωρεά των οργάνων σε έλληνες ασθενείς κάνοντας υπέρβαση προσφέροντας ένα δώρο ζωής στην κοινωνία μας’, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Την όλη διαδικασία δωρεάς των οργάνων συντόνισε ο ΕΟΜ και συμμετείχαν χειρουργικές ομάδες από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμό Αθηνών, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ελήφθησαν και μεταμοσχεύτηκαν τα ακόλουθα όργανα: το Ήπαρ σε μία ασθενή 37 ετών από την Αλεξανδρούπολη, η Καρδιά στον ελληνο-αυστραλό ασθενή 31 ετών στην Αθήνα, ο ένας Νεφρός σε ασθενή 43 ετών από την Αθήνα και ο δεύτερος Νεφρός σε συνδυασμό με το Πάγκρεας (διπλή μεταμόσχευση) σε 34χρονο ασθενή από τη Κοζάνη.

Η έκβαση των μεταμοσχεύσεων είναι επιτυχής και περιμένουμε τις επόμενες μέρες την ανάρρωση των ληπτών.
Ο ΕΟΜ, οι λήπτες και οι οικογένειές τους θα ήθελαν να εκφράσουν τη λύπη τους για τον ατυχή και τραγικό τρόπο με τον οποίο χάθηκε ο νεαρός και να μεταφέρουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης, δήλωσε για το θέμα: ’Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη αγάπης και αλτρουισμού πέρα από εθνικά, θρησκευτικά και φυλετικά σύνορα. Αυτό απέδειξε ο τραγικός πατέρας και θα πρέπει να γίνει μάθημα προς την ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αποδεχθεί ακόμα την ιδέα της δωρεάς οργάνων καθώς ενδεικτικό είναι το ποσοστό άρνησης των συγγενών εκλιπόντων ασθενών στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 60% επί των διεγνωσθέντων εγκεφαλικών θανάτων. Θα θέλαμε το συγκεκριμένο γεγονός να αποτελέσει παράδειγμα για την ελληνική κοινή γνώμη και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της υπέρ της δωρεάς οργάνων και το σύστημα υγείας της πατρίδας μας.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό δωρεάς οργάνων σφραγίζει τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος φέτος στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα για το 2008 είχαμε 54 δότες και έγιναν 105 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 1 παγκρέατος, 30 ήπατος, 11 καρδιάς και 3 πνευμόνων’.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν στο μητρώο δωρητών οργάνων μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΜ στα τηλ. 1147 ή 2106471200 καθώς και να υποβάλουν τη σχετική δήλωση μέσω των Κ.Ε.Π.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και διαδυκτιακά στην ιστοσελίδα http://www.eom.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD