Η μελέτη COVACTA φάσης III του tocilizumab δεν έφτασε στον αρχικό στόχο της που ήταν η βελτίωση της κλινικής κατάστασης ενήλικων ασθενών με σοβαρή πνευμονία που σχετίζεται με την Covid-19.

Η δοκιμή  δεν ανταποκρίθηκε επίσης σε κρίσιμα δευτερεύοντα τελικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της θνησιμότητας των ασθενών την τέταρτη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι αυτή διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) των ΗΠΑ.

Η  COVACTA είναι μια παγκόσμια, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης III, σχεδιασμένη για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ενδοφλέβιου σκευάσματος Τocilizumab που προστέθηκε στο πρότυπο φροντίδας σε ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή σχετιζόμενη με  την Covid-19 πνευμονία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο συν το πρότυπο της φροντίδας.

Τα πρωτογενή και δευτερεύοντα τελικά σημεία περιλαμβάνουν μεταβλητές κλινικής κατάστασης, θνησιμότητας, μηχανικού αερισμού και μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) κατά την 4η εβδομάδα. Η εταιρεία θα παρακολουθεί τους ασθενείς για 60 ημέρες μετά την τυχαιοποίηση.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Roche και ο επικεφαλής παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων, Δρ Levi Garraway, δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιμένουν περαιτέρω αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την COVID-19 και είμαστε απογοητευμένοι που το COVACTA δεν έδειξε όφελος.

Η Roche έχει ξεκινήσει διάφορες μελέτες για να αξιολογήσει περαιτέρω το Τocilizumab ως πιθανή θεραπεία για ασθενείς με πνευμονία που σχετίζεται με την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων δύο κλινικών δοκιμών φάσης III (REMDACTA και  EMPACTA), καθώς και μια δοκιμή φάσης II ( MARIPOSA).

Το Τocilizumab λέγεται ότι είναι ο πρώτος εγκεκριμένος βιολογικός υποδοχέας αντι-IL-6 που διατίθεται τόσο σε ενδοφλέβια (IV) όσο και σε υποδόρια (SC) φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA).

Πρόσφατα, η Jnana Therapeutics υπέγραψε μια συμφωνία αξίας άνω του 1 δισ. δολ. με τη Roche για την ανακάλυψη φαρμάκων μικρών μορίων για τη θεραπεία των ανοσολογικών και μεσολαβούμενων νόσων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές