Η οικογένεια του Αυστραλού Doujon Zammit, που προσέφερε μετά τον θάνατό του τα όργανά του προς μεταμόσχευση σε 4 πάσχοντες συνανθρώπους μας στην Ελλάδα, τιμήθηκε σήμερα από την επίσημη εκπρόσωπο του ΕΟΜ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιείται 10-14 Αυγούστου στη γενέτειρα του 20-χρονου, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κα Αθηνά Γόμπου, προϊσταμένη Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΟΜ.

Με έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων αποφάσισε την απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του άτυχου νέου, θεωρώντας την προσφορά τους ως πράξη αγάπης και αλτρουισμού πέρα από εθνικά, θρησκευτικά και φυλετικά σύνορα.

Η οικογένεια δέχτηκε την εκπρόσωπο του ΕΟΜ και επιτελείο Ελλήνων χειρουργών μεταμοσχεύσεων στην οικία τους, όπου και παρέλαβαν την πλακέτα στη μνήμη του υιού τους. Μετά την σεμνή αλλά συγκινητική τελετή της απονομής, η κα Αθηνά Γόμπου δήλωσε: ‘Η ιστορία του 20χρονου Doujon Zammit μας συγκλόνισε όλους, τόσο για το βάναυσο και άδικο τρόπο που χάθηκε, όσο και για τη μεγαλοψυχία που επέδειξε εκ των υστέρων, και παρά τον βαρύ του πόνο, ο πατέρας του παιδιού, Oliver Zammit.

Ο ΕΟΜ δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει αυτή την υπερβατική πράξη αγάπης που ελήφθη κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η Δωρεά των Οργάνων του Doujon αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά όπως φαίνεται και για τους Αυστραλούς πολίτες, πού όπως διαπιστώσαμε και εμείς κατά την παραμονή μας στο Σιδνευ έχουν συγκινηθεί και ευαισθητοποιηθεί σε ανάλογο βαθμό.

Παρά το γεγονός ότι και η Αυστραλία όπως και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη όσον αφορά τη Δωρεά Οργάνων, το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι θα πυροδοτήσει θετικές εξελίξεις και στις δυο χώρες, καθώς αποτυπώνει με αξιοθαύμαστο τρόπο τη μεγαλοψυχία και τη γενναιοδωρία του ανθρώπου ως απάντηση σε πράξεις ειδεχθείς καθώς και τη νίκη του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο.

Ταυτόχρονα φανερώνει την υποστήριξη του κόσμου στη Δωρεά Οργάνων, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ανεξαρτήτως τραγικών γεγονότων που τη φέρνουν στο προσκήνιο'.

Η οικογένεια του Doujon σκοπεύει να προβεί στη δημιουργία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη μνήμη του, που θα έχει ως σκοπό την προώθηση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων σε Αυστραλία και Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική με πολύ σημαντικά ποσοστά αύξησης που αγγίζουν το 135%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15νθημερο από τη δημοσιοποίηση της Δωρεάς Οργάνων από τον Doujon μέχρι σήμερα παρατηρείται αυξημένος αριθμός πολιτών που δηλώνουν Δωρητές Οργάνων, αλλά και αυξημένη δραστηριότητα πραγματικής Δωρεάς Οργάνων προς μεταμόσχευση από εκλιπόντες συνανθρώπους μας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να προσεγγίσει η Ελλάδα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο γνώσης και αποδοχής της ιδέας της δωρεάς οργάνων και εμπιστοσύνης στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Η Δωρεά Οργάνων και η μεταμόσχευση αποτελούν ένα πολύτιμο δώρο ζωής που προσδίδει νόημα στην απώλεια ενός ανθρώπου, χαρίζοντας ζωή σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Πηγές:
Ε.Ο.Μ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD