Σε υποβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οδηγεί η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παρέχεται η δυνατότητα αύξησης των κλινών κατά 40%, χωρίς ανάλογη αύξηση και στο προσωπικό.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη πολιτικά" και επικίνδυνη από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας ρύθμιση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα αύξησης έως 40% των διαθέσιμων κρεβατιών με το υφιστάμενο προσωπικό.

"Τι κάνει δηλαδή η Κυβέρνηση;", αναρωτιέται ο κ. Ξανθός, απαντώντας παράλληλα τα εξής:

"Ρίχνει τα στάνταρντ ασφάλειας στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς για τη λειτουργία κάθε επιπλέον κρεβατιού ΜΕΘ απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού). Ωστόσο, για τις "ανάγκες" της πανδημίας επιτρέπει στους επιχειρηματίες υγείας να αυξάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρακάμπτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας.

Άρα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν με το ίδιο προσωπικό με πριν και ενώ ήδη έχει διπλασιαστεί η ημερήσια αποζημίωση των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με προηγούμενη κυβερνητική απόφαση.

Προφανώς, μετά από πιέσεις των κλινικαρχών, η Κυβέρνηση υποκύπτει σε μία επικίνδυνη ρύθμιση για τους πολίτες που θα νοσηλευτούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.   

Αν είναι μία έκτακτη, αλλά αναγκαία ρύθμιση, γιατί δεν εφαρμόζεται και στα δημόσια νοσοκομεία;

Αυτό είναι το μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά ως αφορμή ευνοϊκής μεταχείρισης του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών