Από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας η Ημαθία βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των επιδημιολόγων, μαζί με τη γειτονική Πέλλα. Ο εντοπισμός εστιών υπερμετάδοσης, νωρίς το φθινόπωρο, σε μεγάλα εργοστάσια μεταποίησης φρούτων στους δύο νομούς και άλλα γεγονότα που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διασπορά του ιού στον πληθυσμό, που ήταν δύσκολο να ελεγχθεί στη συνέχεια. Έκτοτε η Ημαθία βρίσκεται σταθερά στη λίστα των "κόκκινων" νομών της χώρας.
Παρά το μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στο πρώτο κύμα, η επιδημιολογική εικόνα του νομού άρχισε να επιβαρύνεται σταδιακά από το καλοκαίρι, με προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων, που κορυφώθηκε με πραγματική εκτόξευση το Νοέμβριο. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν συνολικά 1.785 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπερδεκαπλάσια αυτών του Οκτωβρίου. Οι καταγραφές στις πρώτες δέκα μέρες του Δεκεμβρίου είναι εξίσου μεγάλες, παρά την τάση επιβράδυνσης που διαφαίνεται την τρέχουσα εβδομάδα.
Την περασμένη Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των 6 τότε "κόκκινων" νομών με τους αρμόδιους κυβερνητικούς και υγειονομικούς φορείς της χώρας, οι τρεις δήμαρχοι της Ημαθίας ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα ανά περιοχή, προκειμένου να στοχεύσουν με παρεμβάσεις τους σε εντοπισμένες εστίες.
Μιλώντας στο iatronet ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης (φωτογραφία κάτω), αφήνει αιχμές κατά του ΕΟΔΥ και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, για ελλιπή πληροφόρηση και μη ακριβή στοιχεία, που δημιουργούν σύγχυση αναφορικά με το ακριβές μέγεθος της διασποράς.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας (φωτογραφία κάτω), σημειώνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ύπαιθρο, όπου πλέον οι κοινοτάρχες ενημερώνουν με τον τηλεβόα τους κατοίκους των χωριών, ζητώντας τους να τηρούν τα μέτρα και να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια.
Αιχμές από τον δήμαρχο Βέροιας για ελλιπή στοιχεία
Ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, βλέπει μια τάση υποχώρησης των κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα στην Ημαθία, καθώς κυμαίνονται από 26 ως 40 καθημερινά (36 χθες), σε σχέση με τα 66 ως και 86 της προηγούμενης. "Περιμένουμε να δούμε πώς θα κλείσει η εβδομάδα για να έχουμε την πλήρη εικόνα, που τις πρώτες τέσσερις μέρες δείχνει μια σαφή μείωση. Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και δεν είναι αυτός που θα θέλαμε", σημειώνει στο iatronet.
Ο ίδιος διατυπώνει αιχμές για ελλιπή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, αλλά και τον προβληματισμό του για αναντιστοιχίες ορισμένων στοιχείων που δόθηκαν στον ίδιο, σε σχέση με αυτά που ανακοινώνονται στην καθημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.
"Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Χαρδαλιάς μας είπε πως υπάρχουν στην Ημαθία 507 ενεργά κρούσματα. Λίγες ώρες αργότερα, στην τακτική ενημέρωση είπε πως έχει 486. Αυτά δημιουργούν κάποιες εύλογες απορίες και σύγχυση. Δεν γίνεται στη 1 το μεσημέρι να έχουμε 507 και στις 6 το απόγευμα 486", τονίζει ο δήμαρχος Βέροιας, και προσθέτει:
"Επίσης, θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μας δίνονταν από τον ΕΟΔΥ πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιβαρυμένες περιοχές μέσα στα όρια ευθύνης μας για να ξέρουμε πού θα στοχεύσουμε. Να μας πει για παράδειγμα σε ποιο χωριό υπάρχει πρόβλημα ή ότι έχει εντοπιστεί μια εστία στην τάδε βιομηχανική μονάδα. Δεν θέλουμε τα ονόματα αυτών που νόσησαν. Θέλουμε να ξέρουμε πού να επικεντρώσουμε. Το μόνο που μας είπε ο κ.Χαρδαλιάς είναι τρία νούμερα: ότι στο σύνολο των κρουσμάτων του νομού, ο Δήμος Βέροιας έχει τόσα, ο Δήμος Νάουσας τόσα, ο Δήμος Αλεξάνδρειας τόσα. Ξέρουμε μόνο ότι ο δικός μας δήμος, που έχει το 47% του πληθυσμού νομού, αντιπροσωπεύει το 53% των κρουσμάτων. Αυτό από μόνο του δεν βοηθάει ιδιαίτερα".
Ακολουθώντας και τις οδηγίες των ειδικών, ο Δήμος Βέροιας το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τους ελέγχους το τελευταίο διάστημα στους οικισμούς εκτός της πόλης, όπου δεν είναι πιστή η τήρηση των μέτρων, στέλνοντας κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών που περιοδεύουν στα χωριά.
Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο της πόλης (φωτογραφία κάτω), η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το "έμφραγμα" που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. "Οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι καλυμμένες στο σύνολό τους, αλλά υπάρχει μια μείωση της τάξης του 10% στις εισαγωγές στις απλές κλίνες Covid", σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης.
Νάουσα: Ενημέρωση με ντουντούκες στα χωριά
Ο θάνατος της βοηθού ακτινολόγου, μόλις 37 ετών, βύθισε στο πένθος πριν από λίγες μέρες το νοσοκομείο της Νάουσας, όπου εργαζόταν, και σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ και η νεαρή από την Έδεσσα έχασε τη μάχη πριν από τη διακομιδή της στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης.
"Ήταν ένα σοκαριστικό γεγονός για όλους μας", λέει στο iatronet ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, και πρόσθεσε πως η πόλη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, μετρώντας πολλές ακόμη απώλειες, μεταξύ άλλων και ενός δημοτικού υπαλλήλου. Σήμερα, όπως αναφέρει, διαφαίνονται κάποια σημάδια βελτίωσης, καθώς το νοσοκομείο, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο το τελευταίο διάστημα, άρχισε να έχει μεγαλύτερο αριθμό εξιτηρίων από αυτό των εισαγωγών, αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου η περιοχή να επανέλθει σε κανονικότητα.
Η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας, όπως και της γειτονικής Πέλλας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του δεύτερου επιδημικού κύματος, αρχικά με συρροές κρουσμάτων σε εργοστάσια κονσερβοποιίας. "Στη συνέχεια, είχαμε την κινητικότητα φοιτητών που επέστρεφαν από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έγιναν και κάποια πάρτι στο τέλη Οκτωβρίου. Η διασπορά ήταν πολύ μεγάλη και πολύ δύσκολο να μαζευτεί", σημειώνει.
Η δημοτική Αρχή έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών για τον έλεγχο της κατάστασης. Με τη συνδρομή και της αστυνομίας, έχουν δημιουργηθεί κλιμάκια ελέγχου, τα οποία πηγαίνουν στοχευμένα σε περιοχές συνάθροισης πολιτών, όπως σούπερ μάρκετ, τράπεζες (ειδικά τις μέρες καταβολής των συντάξεων), ΕΛΤΑ, λαϊκές αγορές και δίνουν οδηγίες στους πολίτες να μπαίνουν στη σειρά και να κρατούν αποστάσεις. Έλεγχοι γίνονται και σε μονάδες με πολλούς εργαζόμενους, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί στα χωριά.
"Υπάρχει στην ύπαιθρο μια λανθασμένη αντίληψη ότι εκεί δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός γιατί είναι πιο αραιή η δόμηση και δεν υπάρχει συνωστισμός. Οι γειτόνισσες πίνουν καφέ μαζί κάθε μέρα. Είναι δύσκολο να αλλάξεις τα κοινωνικά πρότυπα. Εκεί πλέον βγαίνουν κοινοτάρχες και υπάλληλοι με τις ντουντούκες και δίνουν οδηγίες, ενημερώνοντας ότι η διασπορά έχει ξεφύγει και πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο", τονίζει ο κ. Καρανικόλας.
Επίσης, έχουν τυπωθεί και μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια και μοιράζονται σε δημότες μεγάλης ηλικίας που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. "Έχουμε πλέον μια αρκετά συγκεκριμένη εικόνα για τις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα και στοχεύουμε εκεί. Πιστεύω πως στη Νάουσα θα το μαζέψουμε. Αρκεί να προσπαθήσουμε όλοι μαζί", επισημαίνει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας