Πώς θα αισθανόσουν;

  • Εάν ένας φίλος σου, ένα άτομο που αγαπάς ή εσύ, εμφανίζεις έντονο πόνο και άλλα συμπτώματα που θα σου προκαλούσαν δυστυχία;
  • Εάν οι γιατροί σου δεν γνώριζαν πώς να θεραπεύσουν τον πόνο σου και τα άλλα βασανιστικά συμπτώματα;
  • Εάν ο γιατρός σου, ο νοσηλευτής ή ο φαρμακοποιός ήταν απρόθυμοι να σου χορηγήσουν τα αναλγητικά φάρμακα που θα είχες ανάγκη;
  • Εάν έπρεπε να διασχίσεις μεγάλη απόσταση για να βρεις φαρμακείο που να διαθέτει το φάρμακο που χρειάζεσαι;
  • Εάν τα αναλγητικά φάρμακα που θα είχες ανάγκη, δεν υπήρχαν στη χώρα σου ή ακόμη και εάν δεν μπορούσες να τα προσεγγίσεις;

‘Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καθολικό πόνο. Πολύ λίγοι ευνοούνται από τα αναλγητικά φάρμακα. Όπως πάντα, οι υπό ανάπτυξη χώρες υπολείπονται των προηγμένων. Μόνο 6 χώρες καταναλώνουν το 76% της ετησίως χορηγούμενης Μορφίνης.

Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα που πηγάζει από την υπανάπτυξη αλλά από τη νομοθεσία’, τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας ο Paul Hunt, υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε υψηλότερα επίπεδα παροχής υγείας και συνεχίζει: Σας καλώ να δώσετε στο νόημα αυτής της ημέρας την προσοχή που πραγματικά χρειάζεται’.

Στην εποχή μας, ενώ υπάρχουν η επιστημονική γνώση, η εξειδίκευση και τα φάρμακα για την ανακούφιση των βασανιστικών συμπτωμάτων των ανίατων ασθενειών, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, από το σύνολο των 6,7 δισεκατομμυρίων πληθυσμού, δεν απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα.

Στην Ελλάδα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, η Παρηγορητική Φροντίδα δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί οργανικά στις κρατικές δομές υγείας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. καλεί την κυβέρνηση:

  • Να συμπεριλάβει τη δημιουργία ειδικών ξενώνων και την υποστήριξη της Παρηγορητικής Φροντίδας στις κρατικές δομές υγείας, όπως προτείνεται από την ΠΟΥ.
  • Να αναγνωρίσει την πρόσβαση στην Παρηγορητική Φροντίδα ως ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Να διαθέσει πόρους για την Παρηγορητική Φροντίδα
  • Να συμπεριλάβει την Παρηγορητική Φροντίδα στα εθνικά προγράμματα ελέγχου του καρκίνου
  • Να συμπεριλάβει την Παρηγορητική Φροντίδα στην αντιμετώπιση των εξελισσόμενων καταστάσεων που απειλούν τη ζωή.
  • Να συμπεριλάβει την Παρηγορητική Φροντίδα στα ειδικά προγράμματα αντιμετώπισης του ΑΙDS
  • Να ενσωματώσει την εκπαίδευση στην Παρηγορητική Φροντίδα στα προγράμματα σπουδών και τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα των ιατρικών, νοσηλευτικών και ερευνητικών κέντρων.
  • Να παρέχει εκπαίδευση, υποστήριξη και επίβλεψη στους μη επαγγελματίες εθελοντές φροντίδας.
  • Να εντοπίσει και να καταργήσει τα εμπόδια που συνεπάγεται η νομοθεσία όσον αφορά τη διαθεσιμότητα οπιοειοδών αναλγητικών όπως η μορφίνη.
  • Να καταστήσει την παροχή Παρηγορητικής Φροντίδας και Ανακούφισης Πόνου φυσική συνέχεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Να εργαστεί ώστε η Παρηγορητική Φροντίδα να είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες στο χώρο επιλογής τους, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας, των ειδικών Ξενώνων και τα σπίτια των ασθενών.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. έχει προγραμματίσει για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας 2008, τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων
  • Ενημερωτικά άρθρα στον Τύπο
  • Θέτει υπό την αιγίδα της το 10ο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής, με Διεθνή Συμμετοχή, στο οποίο θα λάβουν μέρος σημαντικές μορφές της ευρωπαϊκής ιατρικής κοινότητας, όπως: όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παρηγορητικής Φροντίδας καθηγητής L. Radbruch και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εταιρειών Πόνου Καθηγητής J. Varrassi. To συνέδριο θα γίνει στη Λευκωσία, στην Κύπρο 20-23 Νοεμβρίου 2008.
  • Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα oργανώσει μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας
  • Φιλοξενεί τη διεθνώς γνωστή ψυχολόγο MARIE DE HENNEZEL η επιστημονική προσέγγιση της οποίας στην Παρηγορητική Φροντίδα, έπεισε τον Φρανσουά Μιτεράν ως Πρόεδρο της Γαλλίας, να την καθιερώσει ως θεσμό του Γαλλικού κράτους, ως ύψιστη ανθρωπιστική πράξη και καθήκον ενός καλύτερου κόσμου.
  • Αφιερώνει το τρέχον τεύχος της εφημερίδας της στην Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. καλεί όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της http://www.grpalliative.org/ και να καταθέσουν την υπογραφή ανθρωπιάς για την ενίσχυση της Παρηγορητικής Φροντίδας στη χώρα μας, την οποία έχουν μέχρι σήμερα υπογράψει 1.800 άνθρωποι.

Χαρακτηριστικά μηνύματα από το διεθνή χώρο

Μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας:

’Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, η παροχή Π.Φ. δεν πρέπει να αποτελεί τη φροντίδα στο τέλος της ζωής αλλά θα πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή της διάγνωσης μιας νόσου που δεν έχει θεραπεία και να συνεχίζει σε όλη τη διάρκειά της.

Είναι ανεκτίμητη για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η φυσική, ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη τους βοηθάει να χειριστούν τη νόσο. Κάθε ανθρώπινο ον δικαιούται φροντίδα. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υποφέρει χωρίς λόγο.

Δυστυχώς όμως, πολλοί υποφέρουν ακόμη και σήμερα γιατί δεν τους διατίθενται φάρμακα για ανακούφιση του πόνου τους, κυρίως οπιοειδή, ή γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους φροντίδα όπως είναι η ΠΦ και η Φροντίδα Ξενώνα.

Ο Π.Ο.Υ προτείνει όλες οι χώρες να δημιουργήσουν σαφή και ικανή πολιτική και προγράμματα Δημόσιας Υγείας που να περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση συμπτωμάτων, την ψυχοκοινωνική και πνευματική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Ο Π.Ο.Υ επίσης αναγνωρίζει ότι τα προγράμματα τα σχετικά με την Π.Φ. θα πρέπει να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό κάθε χώρας και στις υπάρχουσες δομές υγείας, διότι υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα σε σχέση με την πολιτισμική αντίληψη για την Π.Φ.

και τη διαθεσιμότητα πόρων.

Η παροχή κατ’ οίκον φροντίδας από εκπαιδευμένους φροντιστές προερχόμενους από την κοινότητα ή την οικογένεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για παροχή Π.Φ. στην πλειονότητα των ασθενών που τη χρειάζονται και κυρίως στις χώρες με πτωχή οικονομία’.

Bono / Tραγουδιστής των U2

’Στη ζωή προσπαθείς μόνος να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου. Στο θάνατο όμως, κάποιοι άλλοι το κάνουν αυτό για σένα. Η φιλοσοφία Ξενώνα με αγγίζει ιδιαίτερα γιατί έτσι αντιμετωπίστηκε ο πατέρας μου πριν πεθάνει από καρκίνο.

Αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στους Ξενώνες είναι ένα είδος αγγέλων. Σε συνοδεύουν στην πύλη του θανάτου, είναι η μαμή που σε παραδίδει στην επόμενη ζωή σου. Η άνεση και η ανακούφιση που σου εξασφαλίζουν είναι υποστηρικτική και απλώνεται στην οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες.

Θα ήταν ευλογία αυτή τη φροντίδα να μπορούσε να την προσλάβει ο καθένας.

Στις φτωχές χώρες που οι άνθρωποι πρέπει να παλεύουν για τη ζωή τους, οι συνθήκες του θανάτου αγνοούνται και δεν υπολογίζονται. Αλλά θα πρέπει να πούμε ότι το πώς φροντίζουμε τους ασθενείς μας και τους ανθρώπους που πεθαίνουν είναι ένα πείραμα που ελέγχει σφαιρικά τον ανθρωπισμό μας.

Έτσι όπως παλεύουμε για ισότητα στη ζωή πρέπει να παλεύουμε για ισότητα στο θάνατο’.

Sir Elton John

’Η πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας φροντίδα, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσεις νόσο τελικού σταδίου, πρέπει να θεωρηθεί ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα δικαίωμα που κάθε χώρα το αρνείται στους ανθρώπους της.

Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις ότι είναι απαραίτητο. Παρακαλώ ελάτε μαζί μου σε αυτή την πρωτοβουλία και κάντε τη φωνή σας να ακουστεί’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)
Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν πρόσθετη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ