Μια Κολομβιανή είναι η πρώτη ασθενής στην οποία μεταμοσχεύτηκε τραχεία από δικά της βλαστικά κύτταρα, ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα.
Η επιτυχής επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο με χρήση ιστού που δημιουργήθηκε από το μυελό των οστών της ίδιας της γυναίκας και αυξάνει τις προοπτικές για πιθανή μεταμόσχευση άλλων οργάνων χωρίς χρήση φαρμάκων για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μετά από 4 μήνες η ασθενής ζει φυσιολογικά, χωρίς σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος δήλωσε ο χειρούργος Paolo Macchiarini, του Hospital Clinic, στη Βαρκελώνη, ο οποίος δήλωσε ότι οι πιθανότητες απόρριψης είναι σχεδόν μηδενικές.
Η 30χρονη Claudia Castillo αναζήτησε φροντίδα μετά από φυματίωση, η οποία κατέστρεψε μέρος της τραχείας και της δημιούργησε αναπνευστικές δυσκολίες, την κατέστησε ευάλωτη σε λοιμώξεις και ανίκανη να φροντίσει τα δυο της παιδιά.
Μοναδική επιλογή που είχε ήταν να αφαιρέσουν οι γιατροί μέρος του πνεύμονά της-επιλογή που θα επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα ζωής της.
Δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ένα υβριδικό όργανο το οποίο θα μπορούσε να αναγνωρίσει ο οργανισμός της ασθενούς σαν δικό της και να καταστήσει μη αναγκαία τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Τελικά η ομάδα συνέρραψε ένα κομμάτι τραχείας, 5 εκ.
στον αριστερό βρόγχο που είχε υποστεί βλάβη και ο οποίος συνδέει την τραχεία με τον αριστερό πνεύμονα.
Για να αναπτύξουν νέο αεραγωγό, οι γιατροί έλαβαν τραχεία από δότη ασθενούς που είχε πεθάνει πρόσφατα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ισχυρά χημικά και ένζυμα για να απομακρύνουν όλα τα κύτταρα από την τραχεία του δότη αφήνοντας μόνο κάψουλα ιστού φτιαγμένη από κολλαγόνο.
Αυτό αποτέλεσε τη βάση που ‘εποίκησαν’ με κύτταρα της ίδιας της ασθενούς, που μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε επέμβαση για επιδιόρθωση των τραυματισμένων βρόγχων της.
Χρησιμοποιώντας τα κύτταρα της ασθενούς οι γιατροί κατάφεραν να ‘ξεγελάσουν’ τον οργανισμό της ώστε να θεωρήσει ότι η τραχεία του ανήκε, αποφεύγοντας την απόρριψη.
Τέσσερις μέρες μετά την ανάπτυξη στο εργαστήριο σε ειδικό περιστρεφόμενο αντιδραστήρα, η τραχεία με το νέο περίβλημα ήταν έτοιμη για μεταμόσχευση.
Η ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο 10 ημέρες μετά την επέμβαση. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι ξεκινά μια νέα εποχή και προβλέπουν ότι η τεχνική θα μπορέσει ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και με άλλα όργανα όπως το έντερο, η κύστη και τα όργανα αναπαραγωγής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας