Νέα έρευνα σχετικά με την επίδραση των σεξουαλικών ορμονών στον κίνδυνο και την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι άντρες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο Erin Michos, της Πανεπιστημιακής Σχολής Johns Hopkins και οι συνεργάτες του, εξέτασαν στοιχεία ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην πολυεθνική έρευνα αρτηριοσκλήρυνσης για να ανακαλύψουν αν οι σεξουαλικές ορμόνες επηρεάζουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.
Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες που είναι γνωστοί για το ρόλο τους στην αρτηριοσκλήρυνση, όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αρτηριακή πίεση, η άσκηση και το κάπνισμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασβέστιο στεφανιαίων, συστατικό των αθηρωματικών πλακών, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, επιπλέον, ο κίνδυνος ασβεστίου στεφανιαίων ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες 65 ετών και άνω που είχαν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.
Άντρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασβέστιο στα στεφανιαία σε σχέση με άντρες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Όπως και με τις γυναίκες, ο κίνδυνο ς ασβεστίου στους άντρες ήταν μεγαλύτερος στην ηλικία των 55 ετών και άνω, με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, άντρες που ήδη είχαν ασβέστιο στεφανιαίων στην αρχή της έρευνας είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στην επανεξέταση, υποδεικνύοντας έτσι ότι η τεστοστερόνη είχε προστατευτικό αποτέλεσμα στις αρτηρίες.
Στις γυναίκες δεν παρουσιάστηκε παρόμοια επίδραση.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης, ωστόσο υποδεικνύουν επίσης ότι η τεστοστερόνη μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο της αρτηριοσκλήρυνσης. Ο Michos δήλωσε ότι ο ρόλος που παίζουν οι σεξουαλικές ορμόνες στις καρδιοπάθειες είναι πολύπλοκος.
Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι κάποια μέρα, εκτός από την εξέταση χοληστερόλης και σακχάρου για την αξιολόγηση του καρδιακού κινδύνου, ο γιατρός μπορεί ενδεχομένως να θέλει να μετρά και τα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηνιγγίτιδα: Bαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας