Η έλλειψη άσκησης και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί άνθρωποι με καρδιοπάθεια και κατάθλιψη φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κατάθλιψη από καιρό έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο δεύτερης καρδιακής προσβολής μεταξύ των καρδιοπαθών. Λίγα είναι όμως γνωστά σχετικά με αυτό που μπορεί να οδηγεί στη σχέση των δυο νόσων.

Στο ‘Journal of the American Medical Association’, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης σχετίζονταν με 31% υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο, στα 4,8 χρόνια που διήρκεσε η επανεξέταση, αφού έλαβαν υπόψη άλλες υπάρχουσες παθήσεις και τη σοβαρότητα της καρδιακής νόσου.

Έχοντας λάβει υπόψη την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και την τάση μη σωστής λήψης των φαρμάκων δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων κατάθλιψης και των καρδιαγγειακών επεισοδίων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη Mary Whooley, του Veterans Affairs Medical Center στο Σαν Φρανσίσκο, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος πού συμβαίνει η ανεξάρτητη επίδραση της κατάθλιψης και πού τελειώνουν οι άλλες επιπτώσεις της καρδιακής νόσου.

Το μήνυμα είναι ότι αν λάβει κάποιος υπόψη αυτές τις συμπεριφορές υγείας οι ασθενείς δεν θα έχουν πια τον υπερβάλλοντα κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Ο κίνδυνος θα μειωθεί από 1 στα 10 στο 1 στα 15, σημειώνει η ερευνήτρια.

Η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως επίσης να οδηγήσει ορισμένους ασθενείς να ασκούνται λιγότερο, επιδεινώνοντας την κατάθλιψή τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.017 καρδιοπαθείς με σταθερή κατάσταση. Η μέση ηλικία των 199 εθελοντών με συμπτώματα κατάθλιψης ήταν 63. 818 δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης και η ηλικία τους ήταν κατά μέσον όρο τα 68 έτη.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψης και του επιπέδου άσκησης, ενώ πέρασαν από καρδιολογικές εξετάσεις και εξέταση χοληστερόλης.

Τον Σεπτέμβριο, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συνέστησε την εξέταση των καρδιοπαθών για κατάθλιψη. Από τότε, επισκόπηση προηγούμενων ερευνών κατέληξε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι καρδιοπαθείς με κατάθλιψη ζουν περισσότερο ή βελτιώνονται μακροπρόθεσμα αν αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία.

Πηγές:
'Journal of the American Medical Association’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]