Άνθρωποι με πέτρες στη χολή φαίνεται πως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για όγκους στο παχύ έντερο, τα αδενώματα, τα οποία συχνά μετατρέπονται σε καρκίνο με το πέρασμα του χρόνου αν δεν αφαιρεθούν. Το συμπέρασμα προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Gastroenterology.’

Πολλές έρευνες έχουν αναφέρει μετρίως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σε ασθενείς που έχουν υποστεί αφαίρεση χολής, σημειώνει ο Dr. Yutaka Yamaji, του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Αντίθετα, λίγες έρευνες έχουν δημοσιευτεί όσον αφορά το αδένωμα παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν, πολύ λίγες έρευνες έχουν εστιάσει στη σχέση μεταξύ των πετρών που δεν έχουν αφαιρεθεί και του αδενώματος του παχέος εντέρου, αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν σχετίζονται.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των πετρών στη χολή και του αδενώματος στο παχύ έντερο σε 4.458 ανθρώπους που εξετάστηκαν με υπέρηχους και κολονοσκόπηση. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους.

Συνολικά, 4.189 συμμετέχοντες είχαν φυσιολογική χοληδόχο κύστη, ενώ πέτρες ανιχνεύτηκαν σε 206. Αφαίρεση χολής έγινε σε 63 περιπτώσεις.

Το ποσοστό αδενώματος ήταν 29,6% σε ασθενείς με πέτρες στη χολή, σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 17,7% σε συμμετέχοντες με φυσιολογική χοληδόχο κύστη. Μόνο 15,9% των ασθενών που είχαν αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη ανέπτυξαν αδενώματα στο παχύ έντερο, όχι σημαντικά διαφορετικό από ασθενείς χωρίς πέτρες στη χολή.

Σε τελική ανάλυση, οι πέτρες στη χολή αύξαναν τον κίνδυνο αδενωμάτων στο παχύ έντερο κατά 57%. Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, δεν εντόπισε σχέση μεταξύ της αφαίρεσης πετρών και του αδενώματος, αλλά οι πέτρες χωρίς συμπτώματα και το αδένωμα παχέος εντέρου σχετίζονταν.

Πηγές:
‘American Journal of Gastroenterology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες