Το κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και με θνησιμότητα από τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, Edoardo Botteri και την ομάδας του, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο, επειδή το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να ελεγχθεί με μέτρα σε γενικό και ατομικό επίπεδο, ο εντοπισμός σχέσης μεταξύ του καρκίνου στο παχύ έντερο και στο κάπνισμα θα μπορέσει πιθανόν να βοηθήσει στη μείωση της επιβάρυνσης από τον τρίτο πιο συνήθη τύπο καρκίνου παγκοσμίως.

Οι ερευνητές εντόπισαν 106 έρευνες που εξέταζαν το κάπνισμα και τον καρκίνο στο παχύ έντερο, οι οποίες περιλάμβαναν σχεδόν 40.000 περιστατικά. Η ανάλυση έδειξε κατά 18% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο για τους καπνιστές, σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνιζαν.

Ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από τη νόσο ήταν κατά 25% υψηλότερος για τους καπνιστές, ο οποίος σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, υποδεικνύει ότι μπορεί να σημαίνει περισσότερο επιθετική μορφή όγκου συνδεόμενη με το κάπνισμα.

Όπως προτείνουν οι ερευνητές, το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην απόφαση της ηλικίας στην οποία θα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος για τον καρκίνο στο παχύ έντερο, είτε χαμηλώνοντας την ηλικία στους καπνιστές είτε αυξάνοντάς την σε αυτούς που δεν καπνίζουν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘Journal of the American Medical Association’.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος :Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά του νοσοκομείου για να τους ευχαριστήσει!
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό