Πρωτεΐνη που υποδεικνύει την ύπαρξη φλεγμονής και καρδιοπάθειας σε έναν άνθρωπο μπορεί ενδεχομένως να δείχνει ότι αυτός αντιμετωπίζει και υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Άνθρωποι με υψηλά επίπεδα C- αντιδρώσας πρωτεΐνης-που ήδη μελετάται για τη σχέση της με την καρδιοπάθεια-είχαν 30% υψηλότερο ποσοστό να εμφανίσουν καρκίνο, ανακάλυψαν Δανοί ερευνητές. Επίσης, ασθενείς με καρκίνο που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα CRP είχαν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί η ακριβής σχέση μεταξύ των επιπέδων CRP και του καρκίνου, δήλωσε ο Dr. Eric Winer, του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Ωστόσο, τα ευρήματα στηρίζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου και της φλεγμονής και η εξέταση C- αντιδρώσας πρωτεΐνης θα μπορούσε μια μέρα ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των ασθενών που θα πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά για καρκίνο πρόσθεσε ο Winner.

Η Dr. Kristine Allin και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξέτασαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στους οποίους μετρήθηκε το επίπεδο του CRP και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια.

Περίπου 1.600 εμφάνισαν καρκίνο στο διάστημα αυτό και αν στην αρχή της έρευνας είχαν υψηλά επίπεδα CRP είχαν κατά 30% υψηλότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε αυτή την ομάδα ασθενών με καρκίνο.

Αν κάποιος είχε εμφανίσει καρκίνο και παράλληλα είχε και υψηλά επίπεδα CRP είχε 80% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας είτε από καρκίνο είτε από άλλα αίτια ανεξάρτητα από το αν ο καρκίνος παρουσίασε μετάσταση, ανέφερε η ομάδα στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ποσοστό 40% των ασθενών με υψηλά επίπεδα CRP βρίσκονταν στη ζωή σε σύγκριση με 70% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα CRP.

Ο δείκτης CRP σχετίζεται με φλεγμονή. Δεν είναι σαφές ακριβώς αν η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια και καρκίνο ή αν είναι σύμπτωμα των νόσων, αλλά ορισμένοι γιατροί αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι μετρήσεις CRP θα πρέπει να αποτελούν μέρος τακτικού τσεκ απ.

Εκτός από το να προβλέπει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αυτή η απλή εξέταση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε το μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου που αντιμετωπίζει κάποιος και σε τελικό βαθμό την πρόγνωση καρκίνου, δήλωσε η Allin.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού