Ο 6ος Φάκελος Υγείας του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ για το 2024, ανοίγει την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, στις 21:00, με θέμα την «Αθλητική Καρδιά», ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, στις 26 Ιουλίου.

Η καρδιά είναι κι αυτή μυς και όσο πιο πολύ ασκούμαστε τόσο πιο πολύ γυμνάζουμε κι αυτόν τον μυ.

Ο όρος αθλητική καρδιά δεν αναφέρεται μόνο σε έντονη αθλητική δραστηριότητα αλλά και σε ένα υγιές «προπονημένο» καρδιαγγειακό σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει σωματικές προκλήσεις, οι οποίες ποικίλλουν σε ένταση και σε απαιτήσεις, έχει τον μηχανισμό να ενεργοποιεί ανατομικές, ηλεκτρικές και λειτουργικές αντιδράσεις, προσαρμόζοντάς τες στο έργο που πρέπει να επιτελέσει κάθε φορά.

Ο Δρ. Ηλίας Τσούγκος, σε άρθρο του αναφέρει: ''Η καρδιά του αθλητή «προπονείται» παράλληλα με το υπόλοιπο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της αυξημένης σωματικής κόπωσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έντονη αερόβια άσκηση η καρδιά πρέπει να αντλήσει και να προωθήσει ανά λεπτό περίπου πέντε φορές περισσότερο αίμα από ότι σε συνθήκες ηρεμίας. Επομένως, η αθλητική καρδιά, δηλαδή η καρδιά του αθλητή, επιδεικνύει μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών – προσαρμογών ως αποτέλεσμα συστηματικής προπόνησης. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου (πρωταθλητές) εμφανίζουν εντονότερες προσαρμογές σε σχέση με τους ερασιτέχνες αθλητές''.

Στο webinar, μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθούν:

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αθλητική καρδιά;
  • Πώς ορίζεται ο αθλητής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;
  • Το είδος της προσαρμογής της καρδιάς του αθλητή διαφέρει ανάλογα με το άθλημα;
  • Ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται για τους ερασιτέχνες και ποιες για τους συστηματικά ασκούμενους αθλητές;
  • Συμβουλές πρόληψης για την καρδιά του αθλητή.

Στόχος των Webinars, όπως κάθε φορά, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, είναι η εξοικείωση των ασθενών, των φροντιστών τους, αλλά και του ευρύτερου κοινού με σημαντικά θέματα καρδιολογίας, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κύριος ομιλητής είναι ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας EUC & Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Δρ. Ηλίας Τσούγκος. Συντονίζει η Επικοινωνιολόγος- Δημοσιογράφος, Ιφιγένεια Τσαντίλη M.Sc.

Οι προαγωνιστικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι ώστε για αποφεύγονται τυχόν δυσάρεστες συνέπειες από την άσκηση και να λαμβάνει ο αθλούμενος τα μέγιατα οφέλη για την υγεία του με ασφάλεια.

Ακολουθήστε εδώ για την εγγραφή σας:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/5817089504008/WN_91AlPUonRbWRoQeodu_vqQ#/registration 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»
Πρώιμα σημάδια εκφύλισης ωχράς κηλίδας μπορούν να προβλέψουν την απώλεια όρασης