Το υπερβάλλον λίπος που οδηγεί τους ανθρώπους να εμφανίζουν καρδιοπάθεια μπορεί να τους βοηθήσει να πολεμήσουν έναντι των χειρότερων επιπτώσεων της πάθησης, σύμφωνα με επισκόπηση προηγούμενων ερευνών. Πρόκειται για το ‘παράδοξο της παχυσαρκίας’, δήλωσε ο Dr.

Carl Lavie, του ιατρικού κέντρου Ochsner στη Νέα Ορλεάνη.

Όπως σημειώνει ο Lavie, η παχυσαρκία είναι σημαντικό πρόβλημα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θνησιμότητας. Αλλά στην περίπτωση υπέρτασης, αποφραγμένων αρτηριών και περιφερικής αρτηριοπάθειας, οι παχύσαρκοι έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τους αδύνατους.

Το 'παράδοξο της παχυσαρκίας' έχει γραφτεί εδώ και χρόνια αλλά πολλοί γιατροί το αγνοούν, σημειώνει ο ερευνητής. Η μελέτη εξέτασε στοιχεία 40 άλλων ερευνών που έγιναν σε 250.000 ανθρώπους που έπασχαν από καρδιοπάθεια. Ο ερευνητής ήθελε να υπενθυμίσει στους γιατρούς το παράδοξο, αλλά και να προειδοποιήσει αυτούς και το κοινό ότι δεν αποτελεί άλλοθι για να είναι κάποιος παχύσαρκος.

Ορισμένοι γιατροί έχουν παρερμηνεύσει τις ενδείξεις, ότι σημαίνουν πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι με καρδιοπάθεια δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος, δήλωσε ο Lavie.

Η παχυσαρκία προκαλεί πολλούς από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη και υπέρταση και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα από μόνη της, δήλωσε ο ερευνητής. Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια που έχουν καλύτερη εικόνα είναι αυτοί που χάνουν βάρος.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το παράδοξο αυτό δήλωσε ο Lavie.

Μια είναι ότι οι παχύσαρκοι επισκέπτονται τους γιατρούς νωρίτερα από άλλους επειδή εμφανίζουν συμπτώματα όπως κούραση και αναπνευστικά προβλήματα. Η καρδιοπάθεια είναι περισσότερο αντιμετωπίσιμη αν εντοπίζεται νωρίς. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι επίσης ότι ενδεχομένως κάτι που έχει σχέση με τα υπερβάλλοντα λιπώδη κύτταρα των παχύσαρκων έχει προστατευτική αξία.

Άνθρωποι με περισσότερα κιλά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα λόγω αποθεμάτων να πολεμήσουν τη νόσο, δήλωσε ο ερευνητής. Είναι γνωστό, σύμφωνα με τον ερευνητή, ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε καρδιοπάθεια και ότι αποτελεί μεγάλο μέρος του παράδοξου.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είχαν εμφανίσει καρδιοπάθεια αν δεν ήταν παχύσαρκοι. Ένας αδύνατος εμφανίζει καρδιοπάθεια για διαφορετικό λόγο, έτσι παρουσιάζει χειρότερη μορφή της πάθησης, εμφανίζοντας τη νόσο παρόλο που είναι αδύνατος, σημειώνει ο ερευνητής.

Ο Lavie ανησυχεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να λάβουν λανθασμένη εικόνα από αυτή την έρευνα. Όπως δήλωσε, η παχυσαρκία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και ακολουθεί ανοδικές τάσεις συντελώντας στην επιδημία της καρδιοπάθειας. Δεν επιθυμεί να μείνουν οι άνθρωποι με την εντύπωση ότι η παχυσαρκία είναι κάτι θετικό.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στις 26 Μαΐου στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.’

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού