Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι φυσικό συμπλήρωμα φτιαγμένο από ντομάτες, αν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει ασπίδα κατά της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το χάπι ντομάτας περιέχει ενεργό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, τη λυκοπένη, που μπλοκάρει τη χοληστερόλη LDL, που αποφράσσει τις αρτηρίες.

Το χάπι, που παρασκευάστηκε από εταιρία βιοτεχνολογίας της Βρετανίας, λανσάρεται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Προκαταρκτική έρευνα που έγινε σε 150 ανθρώπους με καρδιοπάθεια έδειξε ότι το νέο χάπι μπορεί να περιορίσει την οξείδωση βλαβερών λιπιδίων στο αίμα σχεδόν στο μηδέν, σε διάστημα 8 εβδομάδων.
Αυτό ανακοινώθηκε στο Συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης καρδιαγγειακών νόσων.

Ο Peter Kirkpatrick, που θα είναι επικεφαλής σε περαιτέρω έρευνα στο νοσοκομείο Addenbrooke, δήλωσε ότι το συμπλήρωμα θα μπορούσε πιθανόν να είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σχέση με τις στατίνες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης.

Ωστόσο, ο Καθηγητής Peter Weissberg από το Βρετανικό Ίδρυμα καρδιολογίας, δήλωσε ότι πρέπει οι άνθρωποι να περιμένουν να αποδειχτεί κλινικά ότι το προϊόν προσφέρει οφέλη πριν αρχίσουν τη λήψη του. Εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος και αρκετές κλινικές δοκιμές για να υπάρξουν αποδείξεις.

Μέχρι τότε, συμβουλεύει τους καρδιοπαθείς ή όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να στηριχτούν στα φάρμακα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και να προσπαθούν να αποκομίσουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η λυκοπένη αποτελεί αντιοξειδωτικό που περιέχεται στη φλούδα της ντομάτας και της δίνει το κόκκινο χρώμα. Ωστόσο, στη φυσική της μορφή η λυκοπένη έχει φτωχή απορρόφηση από τον οργανισμό.
Το νέο χάπι περιέχει μια εκλεπτυσμένη, περισσότερο απορροφήσιμη εκδοχή λυκοπένης, που αρχικά είχε αναπτυχθεί από τη Nestle.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού