Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση μήτρας ενδεχομένως θα είναι εφικτή εντός των δυο επόμενων ετών, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς.

Οι ειδικοί κατέληξαν σε μέθοδο μεταμόσχευσης μήτρας με φυσιολογική ροή αίματος, η οποία αναμένεται ότι θα μπορεί να διατηρηθεί αρκετό διάστημα ώστε να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη και να αποτελέσει εναλλακτική λύση για γυναίκες που έχουν υποστεί βλάβη στη μήτρα από ασθένειες όπως ο καρκίνος του τραχήλου.

Στην τελευταία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Royal Veterinary College του Λονδίνου, δόθηκε μήτρα σε 5 κουνέλια χρησιμοποιώντας τεχνική η οποία συνέδεε τα κύρια αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της αορτής. Δυο από τα κουνέλια έζησαν 10 μήνες.

Οι μετά θάνατον εξετάσεις έδειξαν ότι οι μεταμοσχεύσεις ήταν επιτυχείς. Ο Richard Smith, του Νοσοκομείου Hammersmith, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα αφορά την επίτευξη εγκυμοσύνης σε κουνέλια μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε μεγαλύτερα ζώα.

Στο παρελθόν έγιναν παρόμοια πειράματα σε χοίρους, πρόβατα και μαϊμούδες. Μεταμόσχευση μήτρας έχει δοκιμαστεί ακόμη μια φορά στο παρελθόν, στη Σαουδική Αραβία το 2000, αλλά η μήτρα προήλθε από ζωντανή δότρια και απορρίφτηκε τρεις μήνες αργότερα.

Ο Mr Smith εκτιμά ότι ενδεχομένως η προσπάθεια απέτυχε επειδή οι χειρούργοι δεν είχαν καταλήξει πώς θα συνέδεαν κατάλληλα τα αγγεία.

Η βρετανική έρευνα αφορά τη μεταμόσχευση της μήτρας με όλες τις αρτηρίες της, τις φλέβες και τα μεγαλύτερα αγγεία. Η μεταμοσχευθείσα μήτρα ενδεχομένως θα παραμένει στον οργανισμό όσο διάστημα χρειάζεται για να αποκτήσει μια γυναίκα τα παιδιά που επιθυμεί.

Ο τοκετός θα πρέπει να πραγματοποιείται με καισαρική τομή, καθώς η μεταμοσχευμένη μήτρα θεωρείται απίθανο να μπορεί να αντέχει το φυσιολογικό τοκετό. Η σύλληψη θα χρειαστεί να πραγματοποιείται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επειδή γυναίκες με μεταμοσχευμένη μήτρα πιθανόν θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκτοπης κύησης.

Ο Smith παραδέχεται ότι η μέθοδος φαίνεται  πολύ μακρινό βήμα όσον αφορά τη διαχείριση της υπογονιμότητας στον ιατρικό κόσμο αλλά δήλωσε πως το ενδιαφέρον γυναικών είναι τεράστιο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο γονιμότητας στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά