Την 1η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Τελετή προεδρεύοντος του Αντιπρύτανη Καθ. κ. Θ. Λιακάκου, των πρώην Πρυτάνεων Καθ. κ. Χ. Κίττα και Καθ. κ. Δ. Ασημακόπουλου και την παρουσία μεγάλου αριθμού Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής και πλήθους κόσμου, στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30) που αφορούσε στην εγκατάσταση ενός Τελευταίας Τεχνολογίας Μαγνητικού Τομογράφου και ενός Πλήρους Συγκροτήματος Ψηφιακής Μαστογραφίας, που είναι και μοναδικής Τεχνολογίας στο Δημόσιο Τομέα Υγείας στην Ελλάδα, στη Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την ευθύνη του Ομότιμου Καθηγητή κ.
Δημητρίου Κελέκη.
Ο Μαγνητικός Τομογράφος ο οποίος αποκτήθηκε βάσει Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας Αθηνών και Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθετείται στους χώρους του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Η Τεχνολογία αυτή όχι μόνο θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και διεκπεραίωση των ασθενών με περισσότερη ακρίβεια και λιγότερο χρόνο αλλά θα προσφέρει σημαντικό έδαφος για πρωτοποριακή έρευνα λόγω των συγκεκριμένων δυνατοτήτων και εκπαίδευση σε νέους ιατρούς, οι οποίοι θα ενημερωθούν στις νέες μεθόδους εξετάσεων και έρευνας.
Επίσης θα εκτελείται κοινωνικό έργο λόγω της Προγραμματικής Σύμβασης για δωρεάν εξετάσεις σε απόρους ασθενείς της Νομαρχίας Αθηνών με νόσο του ήπατος, διότι ως γνωστό δεν είναι εύκολο να εξεταστεί ένας ασθενής με χαρτί απορίας,
Όλοι γνωρίζουμε την εξέλιξη της Ψηφιακής Μαστογραφίας στο ευαίσθητο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του Μαστού.
Τελευταίας τεχνολογίας Ψηφιακός Μαστογράφος με σύστημα τυφλής βιοψίας εγκαθίσταται στο ίδιο τμήμα και στους χώρους του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου.
Σε συνάρτηση δε με τη δημιουργία Τμήματος Μαστού, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με έγκριτους χειρούργους, ογκολόγους, και τη λειτουργία τμημάτων με ειδικούς ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές, η γυναίκα με καρκίνο του μαστού, μπορεί να αντιμετωπίζεται συνολικά, ελέγχοντας τη νόσο της με όλες και με τις καλύτερες απεικονιστικές μεθόδους η σύγχρονη επιστήμη διαθέτει, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, οι υπερηχογραφικές εξετάσεις, η μαγνητική μαστογραφία και βιοψία που είναι πρωταρχικές για τη διάγνωση και ταχεία θεραπεία της νόσου.
Ο Ψηφιακός Μαστογράφος εκτός του γενικού πληθυσμού, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης θα καλύπτει δωρεάν, έναν ορισμένο αριθμό απόρων γυναικών της Νομαρχίας Αθηνών, οι οποίες θα έχουν πιστοποιητικό απορίας.
Ο Νομάρχης κ. Ι. Σγουρός και το Νομαρχιακό Συμβούλιο παμψηφεί, χρηματοδότησε την Προγραμματική Σύμβαση με 3.000.000€.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Πρυτανικές Αρχές, η διοίκηση του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και η Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια ευελπιστώντας να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Είναι σαφής η Κοινωνική, Επιστημονική, Ερευνητική και Εκπαιδευτική προσφορά αυτής της Πρωτοποριακής Τεχνολογίας και για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ελληνικών Πανεπιστημίων συνάπτεται Σύμβαση μεταξύ Νομαρχίας και Πανεπιστημίου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη