Με 840 επιπλέον άτομα ενισχύονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου 3868/10, για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Πρόκειται για τους 800 Eπιθεωρητές Eργασίας σε όλη τη χώρα και τους 40 Eπιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι ‘επιστρατεύονται’ από το υπουργείο Υγείας. Σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος εμφάνιζε το τελευταίο διάστημα προτάσεις για χαλάρωση των μέτρων. Ο κ. Λοβέρδος είχε προτείνει, μεταξύ άλλων , να επιτρέπεται το κάπνισμα σε καταστήματα με εμβαδόν άνω των 400 τ.μ, τα οποία θα πλήρωναν στο κράτος καπνιστικά δικαιώματα.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας δυο προτάσεις: Η πρώτη, προέβλεπε τη δυνατότητα καπνίσματος στα εν λόγω καταστήματα και η δεύτερη την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Τελικά, και με επιμονή του Πρωθυπουργού, υιοθετήθηκε η δεύτερη πρόταση.

Παρακολούθηση

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται συστηματικά, κυρίως από τη Δημοτική Αστυνομία.

Θα παρακολουθούμε- είπε- το κατά πόσον η δημοτική αστυνομία και οι συναρμόδιοι για τους ελέγχους φορείς είναι συνεπείς στο έργο τους.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης ανέφερε ενδεικτικά περιπτώσεις δήμων όπου γίνονται χιλιάδες καταγγελίες για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου αλλά επιβάλλονται ελάχιστα πρόστιμα.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας