Με μέριμνα του ΕΚΑΒ θα μεταφερθεί άμεσα το τεσσάρων μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, για μεταμόσχευση λεπτού εντέρου στο εξειδικευμένο Βρετανικό παιδιατρικό κέντρο Great Ormond Street Hospital for Children.

Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας μετά από την έκκληση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, λόγω της αδυναμίας μετάβασης του παιδιού προς αποκατάστασή του, καθώς η συγκεκριμένη ιατρική πράξη δεν γίνεται στη χώρα μας και διενεργείται μόλις σε 10 κέντρα διεθνώς.

Συγκεκριμένα το ασφαλιστικό Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τραπέζης ζήτησε την τμηματική κάλυψη των δαπανών για την επέμβαση του βρέφους. Σύμφωνα με την ΕΣΑΜΕΑ, για το θέμα έχουν κατατεθεί επείγουσες επιστολές από τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης 'Ιπποκράτειο', από το Δ.Σ.

του Ε.Ο.Μ. που γνωματεύει θετικά και συνηγορεί για την επιτακτική μετάβαση του βρέφους σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, από το νοσοκομείo Great Ormond Street Hospital for Childrens της Μεγάλης Βρετανίας που αναλαμβάνει τέτοιου είδους περιστατικά και από τους γονείς του βρέφους προς το συγκεκριμένο Ταμείο.

Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης του βρέφους, το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι το κόστος της μεταμόσχευσης στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της διαδικασίας του Ε – 112, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης το ιατρικό κέντρο δεν αποδεχόταν την παραπάνω διαδικασία.

Το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε στην ανακοίνωση ότι 'το Δ.Σ του Ταμείου Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, που σημειωτέον αν και χρεωκοπημένο έχει αρνηθεί την ένταξή του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ενέκρινε το ποσό των 150.000 ευρώ, το οποίο και φυσικά ήταν ανεπαρκές για την μετάβαση του βρέφους'.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε ότι μετά την κοινοποίηση του περιστατικού στο υπουργείο Υγείας, παρότι δεν έχει την εποπτεία του Τ.Υ.Π.Ε.Τ., ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με προσωπική του παρέμβαση κάλυψε το υπολειπόμενο ποσό, χάρη στην ευγενική συνδρομή του κ.

Ταμβακάκη, της κα. Σάλλα και της κα. Λάτση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ