Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Για να αντιμετωπιστούν οι εθνικές μας ανάγκες, πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 300 μεταμοσχεύσεις νεφρού, από πτωματικούς δότες. Η προσφορά, όμως, είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να γίνονται σε ετήσια βάση περίπου 150 μεταμοσχεύσεις.

Το 2005 πραγματοποιήθηκαν 167 πτωματικές μεταμοσχεύσεις νεφρού και 33 πτωματικές ήπατος, το 2006 144 και 37 αντίστοιχα, ενώ φέτος έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα 28 και 11.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η λίστα αναμονής και σήμερα να βρίσκονται καταγεγραμμένοι σε αυτή 800 Έλληνες νεφροπαθείς που περιμένουν να βρεθεί νεφρικό μόσχευμα, 150 να βρεθεί ηπατικό μόσχευμα και 8 – 10 να βρεθεί μόσχευμα καρδιάς.

Από το 1968, που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στη Θεσσαλονίκη, 4.500 Έλληνες έχουν δεχθεί κάποιο μόσχευμα από ζωντανό ή πτωματικό δότη. Από αυτούς, οι 4.000 είναι λήπτες νεφρού, 277 ήπατος, 150 καρδιάς, 10 παγκρέατος, ενώ υπάρχουν και ελάχιστοι λήπτες πνεύμονα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Οργάνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλκιβιάδης Κωστάκης, που με την ομάδα του ανακάλυψε πριν 30 χρόνια την κυκλοσπορίνη. Το 1976 πραγματοποίησε την πρώτη πειραματική εφαρμογή της κυκλοσπορίνης σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε επίμυες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αγγλίας.

Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα της ανακάλυψής του, συνετέλεσαν στο να γίνει η μεταμόσχευση μία πράξη ρουτίνας κάνοντας πραγματικότητα την ελπίδα για ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο.

Η ανακάλυψη και εφαρμογή της κυκλοσπορίνης πριν από 30 χρόνια από την τότε εταιρεία Sandoz, έφερε αληθινή επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις, συμβάλλοντας – μαζί με την αλματώδη τελειοποίηση των εγχειρητικών τεχνικών – στη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων.

Έφερε, δε, θεαματική αύξηση της επιβίωσης των μοσχευμάτων, αλλά και της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το 1968, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τούντας πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από πτωματικό δότη.
Από τότε μέχρι σήμερα, περίπου 4.500 Έλληνες έχουν δεχθεί μόσχευμα, από ζωντανό ή πτωματικό δότη.

Από αυτούς, οι 4.000 είναι λήπτες μοσχεύματος νεφρού, 277 ήπατος, 150 καρδιάς, 10 παγκρέατος, ενώ υπάρχουν και ελάχιστοι λήπτες πνεύμονα.

Η μεταμόσχευση τους προσέφερε επιβίωση και ποιότητα ζωής ανάλογη με εκείνη των υγιών συνανθρώπων τους. Η επιβίωση ενός λήπτη νεφρικού μοσχεύματος μπορεί να φτάσει έως και 42 χρόνια, παγκρέατος έως 23 χρόνια, ηπατικού μοσχεύματος έως 35 έτη, καρδιάς έως 27 και πνεύμονα τα 18 χρόνια.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ανακάλυψη της κυκλοσπορίνης, η Novartis βραβεύει τον κ. Κωστάκη για τη συμβολή του στη βελτίωση των μεταμοσχεύσεων.
Η βράβευση θα γίνει σε μια επιστημονική επετειακή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD