Σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης, εκφράζουν οι νεφροπαθείς.

Τον τελευταίο μήνα – σημειώνουν – έχουν καταγραφεί 19 περιστατικά αστοχίας υλικού, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση στον Πύργο, όπου το φίλτρο “έσπασε” και κινδύνευσε η ζωή του ασθενούς!

Η προμήθεια των υλικών γίνεται βάσει της φθηνότερης και όχι της συμφερότερης τιμής, τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασαν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Γούμενος και ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας κ. Χρήστος Ιατρού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νεφροπαθών και τους νεφρολόγους, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιλογές της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης έχουν θορυβήσει την κοινότητα των βαριά χρόνια πασχόντων αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών και την ιατρική κοινότητα.

Πλέον, φοβούνται για την ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία, μη γνωρίζοντας την ποιότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον κ. Καστρινάκη, ο πρόεδρος της ΕΠΥ και ορισμένα διοικητικά της στελέχη παρουσιάζουν μια ανεξήγητη επιστημονικά και κοινωνικά επιμονή, στην προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές και μάλιστα με την διαγωνιστική διαδικασία σαν να ήταν τα φίλτρα γάζες και βαμβάκια (call off's).

Συνέπεια των παραπάνω – είπε - είναι πλέον να μην εξασφαλίζονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα που ορίζει η επιστημονική κοινότητα και επιτρέπει τον ιατρό να εκτελέσει το καθήκον της επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για κάθε αιμοκαθαρόμενο.

Αμφίβολη

Ο κ. Καστρινάκης σημείωσε ότι τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα “no – name”, αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου.

Φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, την Βουλγαρία και την Τουρκία κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Από την εισαγωγή τους όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο δεν εξοικονομεί χρήματα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Επιβαρύνει με περαιτέρω κόστη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση δύο και τριών τέτοιων φίλτρων ανά συνεδρία γιατί “μπουκώνουν” ή “τρέχουν” και από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την “ρύθμιση” των ασθενών.

Περιστατικά

Γιατροί και νεφροπαθείς ανέφεραν ότι από μία σειρά νοσοκομείων έχουν γίνει αναφορές για σοβαρές παρενέργειες όπως:

Αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, ρίγη και εμέτους, έντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, έντονα υποτασικά επεισόδια, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, σφίξιμο στο στήθος, έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

Πριν από μερικές μέρες, στο νοσοκομείο του Πύργου ένα τέτοιο φίλτρο έσκασε και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή που έτρεχε σαν σιντριβάνι.

Ευτυχώς, ο νεφροπαθής σώθηκε από την έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τον υπέβαλαν σε πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος προκειμένου να γλυτώσουν την ζωή του. Στην ίδια μονάδα άλλα δύο τέτοια φίλτρα «μπούκωσαν».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας