Την ώρα που αντικαπνιστικός νόμος έχει μετατραπεί σε στάχτες μέσα στα τασάκια καφενείων, εστιατορίων και εργασιακών χώρων, το πολιτικό δυναμικό της χώρας αντιπαρατίθεται για το κάπνισμα στο...αυτοκίνητο.

Τη...φωτιά άναψε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το παθητικό κάπνισμα των ανηλίκων στο αυτοκίνητο.

Ο ευρωβουλευτής ζητεί να πληροφορηθεί τις δράσεις που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ των ανηλίκων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος σε επιβατικά οχήματα στην Αγγλία, όταν επιβαίνουν σ΄ αυτά ανήλικοι.

Στην ερώτηση αναφέρει - μεταξύ άλλων – ότι αυτό θα πρέπει να θεωρείται σοβαρή τροχαία παράβαση.

Στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του “προκλητική” την άγνοια του κ. Χρυσόγονου:

Επισημαίνει, δε, πως στις 8 Οκτωβρίου 2010, κατατέθηκε στη Βουλή δική του τροπολογία (ήταν υπουργός Υγείας), η οποία αφορούσε την επιβολή προστίμου ή αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, σε όσους θα καπνίζουν στο αυτοκίνητο, παρουσία παιδιών κάτω των δώδεκα ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε τότε καταψηφίσει, υποστηρίζοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εισβολή της νομοθεσίας στον προσωπικό χώρο των πολιτών...

Κροκοδείλια

Τα δάκρυα του πολιτικού κόσμου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από το κάπνισμα και ειδικά από το παθητικό, είναι κροκοδείλια.

Ως υπουργός Υγείας, ο κ. Λοβέρδος είχε εξαιρέσει συγκεκριμένα καταστήματα – όπως τα καζίνο – από τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ο ίδιος υπουργός, είχε επιτρέψει σε επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων να επιτρέπουν το κάπνισμα στα καταστήματά τους άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, καταβάλλοντας ειδικό ετήσιο τέλος.

Απαντώντας στον κ. Λοβέρδο, ο κ. Χρυσόγονος ανακοίνωσε ότι άλλος θεσμός είναι η Βουλή των Ελλήνων, η οποία ως γνωστό νομοθετεί με ισχύ για την ελληνική επικράτεια, και διαφορετικός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να ασκήσει αρμοδιότητες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;