Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των φαρμακοποιών που εναντιώνονται στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Οι φαρμακοποιοί μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μικρή αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων (Πέμπτη-Παρασκευή) και το Σάββατο το μεσημέρι να επανέλθουν για νέα συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους (συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απεργίας).

Σχετικά δε με την επικείμενη υπουργική απόφαση που πρόκειται να φέρει τα πάνω κάτω στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον και μέχρι την Πέμπτη το βράδυ δεν πρόκειται να υπογραφεί κάτι, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό θα συμβεί, την Πέμπτη, καθώς διαφορετικά οι θεσμοί δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση των χρημάτων που θέλει το ελληνικό κράτος.

Οπως λοιπόν μάθαμε από παράγοντα που δραστηριοποιείται στον κλάδο του φαρμακείου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Commision, το ΔΝΤ και το θεσμικό όργανο των Ελλήνων Φαρμακοποιών.

Η Commision έχει προτείνει την εφαρμογή του πολωνικού μοντέλου. Σύμφωνα με αυτό, το φαρμακείο θα ανήκει κατά 10% στον φαρμακοποιό και θα υπάρχει η δυνατότητα για τον ιδιώτη, στον οποίο θα ανήκει το υπόλοιπο ποσοστό, να ανοίξει έως 5 καταστήματα και μετά το πέρας πενταετίας να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων του. Το ΔΝΤ από την άλλη, εξ αρχής μέχρι και τώρα, θέλει πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, κάτι που όμως βρίσκει εντελώς αντίθετη την Commision η οποία θέλει σταδιακή μετάβαση στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, χωρίς όμως ο τελευταίως να χάνει παντελώς την ισχύ του μέσα στο κατάστημα.

Οι Ελληνες φαρμακοποιοί από την άλλη δεν συμφωνούσαν και δεν συμφωνούν με καμία πρόταση από τις παραπάνω, ισχυριζόμενοι ότι σε περίπτωση συμμετοχής ιδιώτη μέσα στο σχήμα θα πρέπει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στον φαρμακοποιό και το 49% στον άλλο συμμετέχοντα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια και από τις τρεις πλευρές να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση που συνάμα θα αποδεικνύει και την πρόθεση του ελληνικού κράτους να προχωρήσει σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ο φαρμακοποιός να έχει το 30% του κεφαλαίου. Κάτι που δείχνει να αντιμετωπίζεται θετικά από ένα μέρος των φαρμακοποιών αν και οι τελευταίοι θέλουν το ποσοστό να ανέβει στο 33%, καθώς κάτι τέτοιο τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο μάνατζεμεντ. Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι οι φαρμακοποιοί που παραμένουν σταθεροί στην άποψη ότι το 51% πρέπει να ελέγχεται από φαρμακοποιό.

Ενα άλλο σημείο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν ο συμμετέχων στο φαρμακείο πρέπει να είναι ιδιώτης ή εταιρία. Οι φαρμακοποιοί θέλουν να είναι ιδιώτες καθώς στην περίπτωση του φυσικού προσώπου ανοίγει το ενδεχόμενο της συμμετοχής στο σχήμα, χονδρεμπόρων, φαρμακαποθηκών, φαρμακοβιομηχανιών κ.λπ. Αρα και εδώ πρέπει να βρεθεί λύση, δηλαδή η νομική μορφή που θα έχει η εταιρεία. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Commision ήταν για ΕΠΕ, ενώ του ΔΝΤ ήταν από την αρχή για Α.Ε.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
90 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στο Workshop ''Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ για την Τρίτη Ηλικία»''
Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα συμμετέχει στην ‘’Ημέρα Καριέρας’’ της ΔΥΠΑ