Πολλές είναι οι παρενέργειες αλλά και τα παρεπόμενα από την κατάσταση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Γερμανία.
Ομοσπονδία και τοπικές κυβερνήσεις αλληλοκατηγορούνται ότι ευθύνονται για την κατάχρηση του προγράμματος βοήθειας για τον κορωνοϊό σε περίπου 25.000 περιπτώσεις. Ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ στον συνασπισμό SPD ζητά τώρα να συνταχθεί ενδελεχής εικόνα της κατάστασης.
Χιλάδες απάτες
Απατεώνες υφάρπαξαν σε περίπου 25.000 περιπτώσεις με ψεύτικα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενο από βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό. Μετά από δημοσίευμα της κυριακάτικης "Welt", ξεκίνησε άμεσα η αναζήτηση των ενόχων.
Το Υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Peter Altmaier (CDU), είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, και οι τράπεζες είχαν εκταμιεύσει στα ομοσπονδιακά κρατίδια τα χρήματα. Οι κατηγορίες επομένως μάλλον απευθύνονται στα κρατίδια.
Πολιτικοί μιλούν για επείγουσα σύγκληση συνόδου κορυφής μεταξύ της Ομοσπονδίας και των κρατιδίων για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να ανακτηθούν τα χρήματα που υφαρπάχθηκαν μέσω της απάτης.
Στη Γερμανία λοιπόν μετά τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των κρατιδίων για τα περιοριστικά μέτρα. δοιαφωνίες που έκαναν την εμφάνισή τους πριν και μετά την τελευταία συνάντηση κορυφής, υπάρχει και πάλι ένταση.
Το μέγεθος της προαναφερόμενης απάτης πάντως είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της υπόθεσης, άπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα ένας 31χρονος από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προσπάθησε να υφαρπάξει κρατική βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό ύψους εκατομμυρίων ευρώ με ψεύτικα στοιχεία. Είχε υποβάλει τουλάχιστον 91 αιτήσεις για βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό σε έξι ομοσπονδιακές πολιτείες. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ήθελε να εκταμιεύσει περίπου 2,54 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά το κατάφερε εν μέρει μέχρι που συνελήφθη.
Κόλπα και εξαπάτηση
Απατεώνες επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Ντύσελντορφ, όπως ανέφερε η τοπική αστυνομία, προσπάθησαν να να υφαρπάξουν χρήματα από τα θύματά τους με διάφορα κόλπα όπως: "εικονικά καταστήματα", "αστυνομικοί", υποτιθέμενοι εμβολιασμοί και δήθεν υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών ήταν μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποιούσαν εκμεταλλευόμενοι τον φόβο του κορωνοϊού.
Mε online shops - μαιμού, για παράδειγμα, οι δράστες προσέφεραν ιατρικές συσκευές και αναπνευστικές μάσκες που οι πελάτες δεν έλαβαν ποτέ μετά από την παραγγελία. Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με την γερμανική αστυνομία, οι δράστες εμφανίζονται ως φερόμενοι αξιωματούχοι που θέλουν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για την Covid-19, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Σε άλλες περιπτώσεις, τέλος έγινε απόπειρα σύναψης εικονκών ασφαλιστικών συμβολαίων και πάλι με αφορμή την επείγουσα βοήθεια για τον κορωνοϊό.
Και όλα αυτά την στιγμή που δημοσίευμα και πάλι από την εφημερίδα "Die Welt", αποκάλυψε πώς το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε με "εισηγήσεις κατά παραγγελία και πολιτικές σκοπιμότητες" να δικαιολογήσει τη χρονική επέκταση του πρώτου lockdown, σε συνεργασία με επιστήμονες του Ινστιτούτου Robert Koch, καθώς και άλλων πανεπιστημίων, με στόχο να συνταχθεί μια έκθεση που θα προκαλούσε φόβο στους πολίτες, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για περισσότερα "προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα".
Στην ατμομηχανή της Ευρώπης, λοιπόν, μάλλον ο κορωνοϊός αποκαλύπτει πολλά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μαθητές από τη γενέτειρα των ευεργετών πρόσφεραν νότες χαράς
18 κρούσματα mpox το διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος
ΕΟΔΥ: Οδηγίες πρόληψης των ιώσεων του αναπνευστικού