Το δημοτικό συμβούλιο Λήμνου με ομόφωνη απόφασή του ζητεί την άμεση επίλυση του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του νησιού.
Το πρόβλημα αποδίδεται στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Λήμνου και η κατάσταση θεωρείται πλέον κατεπείγουσα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική στήλη του Iatronet «Το βήμα του ασθενή», η μονάδα λειτουργεί σήμερα με έναν και μόνο νεφρολόγο.
Η απουσία του λόγω αναρρωτικής άδειας, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση οι αιμοκαθαιρόμενοι του νησιού.
Έως σήμερα ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με πρόχειρες λύσεις, οι οποίες δεν έδωσαν ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα της ευπαθούς αυτής ομάδας.
Με το ψήφισμα αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου, ζητεί από το υπουργείο Υγείας να βάλει τέλος στον Γολγοθά των πασχόντων.
Απαιτεί να υπάρξει άμεση και χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου, με δεδομένο ότι πρόκειται για κατοίκους ενός ακριτικού νησιού με περιορισμένες ή καθόλου δυνατότητες μετακίνησης.
Οι ανάγκες της μονάδας είναι ένας νεφρολόγος, δύο παθολόγοι, ένας ιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός. Είναι αναγκαία η παροχή κινήτρων, προκειμένου να είναι εφικτή η τοποθέτησή τους σε ακριτικές περιοχές, όπως η Λήμνος.
Αιμοκάθαρση
Η χρήση ενός τεχνητού νεφρού για την κάθαρση της ουρίας, των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, των τοξινών και της περίσσειας των υγρών από το αίμα.
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, της παροδικής νεφρικής ανεπάρκειας και κάποιων περιπτώσεων δηλητηρίασης ή υπερδοσολογίας φαρμάκων.
Η κύρια χρήση της αιμοκάθαρσης είναι η αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας, μια διαταραχή στην οποία υγρά, οξέα, ηλεκτρολύτες και πολλά φάρμακα δεν αποβάλλονται αποτελεσματικά με τα ούρα.
Υπερκαλιαιμία, ουραιμία, υπερφόρτωση υγρών, οξέωση και ουραιμική περικαρδίτιδα είναι άλλες ενδείξεις αιμοκάθαρσης.
Δ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές