Στα χαμηλότερα επίπεδα στελέχωσης και χρηματοδότησης, από τη σύστασή του, βρίσκεται το εθνικό σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης δίνει στοιχεία για μηδενικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και μείωση του προσωπικού κατά 4.050 τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι προϋπολογισμοί 2015 – 2016 του υπουργείου Υγείας εμφανίζουν την κρατική χρηματοδότηση του έτους 2016 μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το έτος 2015.
Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη, καθώς το δεύτερο μνημόνιο προέβλεπε σταδιακή μείωση στο 6% του ΑΕΠ...
Την υστέρηση σε χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη σύγκλιση της δημόσιας δαπάνης με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Η ΠΟΕΔΗΝ αμφισβητεί τον στόχο, εκτιμώντας ότι μέσα σε μνημονιακό περιβάλλον δεν μπορεί η κυβέρνηση να διατεθεί επιπλέον 2,5% του ΑΕΠ για την Υγεία, δεδομένο ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 7,5%.
Δαπάνες
Τα ελλείμματα στη χρηματοδότηση του συστήματος επισημαίνονται και σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016.
Από την έκθεση προκύπτει ότι η δημόσια και ιδιωτική δαπάνη Υγείας διαμορφώθηκε σε 8,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 9,8% του ΑΕΠ το 2010.
Η δημόσια δαπάνη αποτελούσε το 59,7% της συνολικής δαπάνης υγείας το 2014, έναντι 70% το 2010.
Οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας διαμορφώθηκαν σε 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 43,6% ή περίπου κατά 6,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές