Θέμα ημερών, λένε κάποιοι, είναι να ανακοινωθεί στον ΕΟΠΥΥ ακόμη ένα λουκέτο σε μονάδα τεχνητού νεφρού στην Αθήνα, ενώ κατά πόδας ακολουθεί και μία κλινική που ανήκει στον ίδιο ιδιωτικό όμιλο με την πρώτη. Η πληροφόρηση επιβεβαιώθηκε από μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νεφροπαθών και ήδη, όπως λέγεται, από την μονάδα έχουν αποχωρήσει όλοι οι νεφροπαθείς ασθενείς, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι κατασχέσεις μηχανημάτων από τους προμηθευτές της για ανεξόφλητες συσσωρευμένες οφειλές. Όσον αφορά δε την κλινική, που επίσης βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, οι πηγές λένε ότι υπάρχουν μόλις 17 ασθενείς αλλά πάει ολοταχώς προς λουκέτο (κάτι που έχει ξανακάνει για να ανοίξει λίγο μετά).
Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως, μας αναφέρει επώνυμος παράγοντας που χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο με μονάδα τεχνητού νεφρού, τονίζοντας ότι όλες οι σχετικές κλινικές έχουν σοβαρά θέματα ρευστότητας. Όπως λέει, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν άλλα δύο λουκέτα –σε μονάδες τεχνητού νεφρού- πριν από τα τέλη του έτους, αλλά αυτή τη φορά τα κακά μαντάτα θα είναι από την επαρχία. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ακούγονται ψίθυροι από την πλευρά της Πολιτείας ότι θα μειωθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός, που είναι 110 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που, όπως δηλώνει ο παράγοντας στο Iatronet, οι μονάδες τεχνητού νεφρού πληρώνονται χειρότερα ακόμη και από ότι ισχύει στην Αλβανία. Το μέσο νοσήλιο είναι 140 ευρώ περίπου, για να καταλήξει καθαρό - μετά το clawback (10%), το rebate (5%) και το τέλος (5%) που καταβάλλεται στην Εφορία για τη στήριξη της δημόσιας υγείας- στην κλινική στα 90 περίπου ευρώ, με τα οποία πρέπει να υποστηρίξει το σύνολο της λειτουργίας της.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ροή των αιμοκαθαρόμενων από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές αυξάνεται γεωμετρικά, όπως και ο αριθμός των ασθενών. Στοιχεία πενταμήνου επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση των υποβολών για τις αιμοκαθάρσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ιδιωτικές δομές κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μέχρι πέρσι 6.000 αιμοκαθαρόμενοι επισκέπτονταν τις ιδιωτικές δομές και 4.000 τα δημόσια νοσοκομεία, φθάνοντας συνολικά τους 10.000 ασθενείς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι ασθενείς έχουν φθάσει τους 10.100, εκ των οποίων οι 6.200 νοσηλεύονται στις ιδιωτικές δομές και οι υπόλοιποι στα δημόσια νοσοκομεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές