Με δηκτικά σχόλια απαντούν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων κατά της πρόσφατης δήλωσης του υπουργού Υγείας περί μεροληψίας υπέρ του δημόσιου τομέα.

Μιλώντας στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, ο Ανδρέας Ξανθός, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η 'μεροληψία' υπέρ του δημοσίου και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα”.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), σχολιάζει τη δήλωση του υπουργού ως εξής:

Θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης, την οποία (δημόσια διοίκηση) χρειάζεται επίσης να του θυμίσουμε ότι ασκεί, είναι η αρχή της “αμεροληψίας”, η οποία επιβάλει στη δημόσια διοίκηση κατά την ενάσκηση της εξουσίας της να είναι ανεξάρτητη από επιρροές και να λειτουργεί χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη έναντι του διοικούμενου.

Καλό είναι να μην δηλώνει δημοσίως ότι παραβαίνει το καθήκον του. Υπάρχει σχετικό ποινικό αδίκημα και δεν είναι ακαδημαϊκός για να του συγχωρείται να λέει και μια κουβέντα παραπάνω.

Αιτία της “μεροληψίας” αυτής (που διαπερνά δυστυχώς διαχρονικά πολιτικά κόμματα και παρατάξεις) είναι το ελληνικό παράδοξο, οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την περίθαλψή τους και περίθαλψη να μην έχουν!

Το ελληνικό σύστημα κατάφερε να μπερδέψει και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του Μπίσμαρκ με αυτό του Μπέβεριτζ με αποτέλεσμα να έχουμε τον ελληνικό αχταρμά που αποκαλούμε “κοινωνική ασφάλιση”.

Στην Ελλάδα, το κράτος μεροληπτεί ήδη υπέρ του δημοσίου έναντι το ιδιωτικού τομέα. Το 90% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές δομές! Με αυτά τα λεφτά που εισρέουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστό για τις άριστες υπηρεσίες του.

Κλαίγονται

Αντί αυτού, οι συνδικαλιστές του δημοσίου συστήματος και οι υπουργοί της κυβέρνησης “κλαίγονται” ότι δεν έχουν νοσηλευτές (νοσηλευτές υπάρχουν, ας ανακαλέσουν τις αποσπάσεις στα διάφορα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία κυρίως), ζητώντας να κάνουν νέες (ρουσφετολογικές φυσικά) προσλήψεις χιλιάδων ημετέρων (οι οποίοι φυσικά θα βολευτούν κάπου αλλού αργότερα).

Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ επιζεί ακόμα χάρη στην αυταπάρνηση πολύ λίγων γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων, οι οποίοι αντί να επαινούνται θεωρούνται κορόιδα, από τους βολεμένους!

Εάν ο υπουργός βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
187η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στη Σκύρο
Διοίκηση ΕΟΠΥΥ: Εντολή να διερευνηθεί το περιστατικό στο φαρμακείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας
ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόν που διακινείται για απώλεια βάρους