Δύο νέα λουκέτα ετοιμάζονται να σκάσουν στην αγορά των κλινικών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι στον χώρο των αιμοκαθάρσεων.
Ήδη, μας λένε παράγοντες της αγοράς, έχουν αναστείλει λειτουργία τους πέντε κλινικές, και εκτός από τις προαναφερθείσες δύο, διψήφιος αριθμός μονάδων υπολειτουργεί. Και να σκεφτεί κανείς συνεχίζουν οι ίδιες πηγές ότι ακόμη δεν έχει υπολογιστεί για όλους τους παίκτες της αγοράς το clawback των προηγούμενων ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι κλινικών αλλά και εταιρειών που εμπορεύονται τα υλικά για τις αιμοκαθάρσεις μετά το νέο πετσόκομμα των κονδυλίων - στα 110 εκατομμύρια ευρώ - έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βρεθεί τρόπος εξοικονόμησης πόρων.
Η πρόταση που σκοπεύουν να κάνουν είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός προϋπολογισμός με τα δημόσια νοσοκομεία όσον αφορά τις αιμοκαθάρσεις, έτσι ώστε αφενός να καλύπτονται πλήρως οι ασθενείς και αφετέρου να μπει τέρμα στις αυθαίρετες περικοπές σε βάρος της υγείας.
Με σημερινά στοιχεία, το 65% των αιμοκαθαρόμενων που ανέρχονται συνολικά στους 10.000, λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία πηγαίνει για τις αιμοκαθάρσεις του στις ιδιωτικές κλινικές. Ποσοστό που ανεβαίνει συνεχώς, το οποίο και γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι του υπουργείου.
Από την πλευρά των αιμοκαθαιρόμενων, επικρατεί ένταση διότι ξέρουν ότι το κούρεμα θα είναι σε βάρος τους και σε βάρος της ποιότητας της αιμοκάθαρσης που γίνεται. Και όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μία κλινική - μονάδα να παραβιάσει επί παραδείγματι το προεδρικό διάταγμα που λέει ότι τέσσερις αιμοκαθαιρόμενοι εξυπηρετούνται από ένα νοσηλευτή.
Ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετεί πέντε έως έξι αιμοκαθαιρόμενους. Εξέλιξη που δεν αμφισβητούν και οι επιχειρηματίες με κλινικές ότι μπορεί πράγματι να συμβεί από κάποιους που θα προσπαθήσουν να περικόψουν ότι μπορούν για να σωθούν.
Έξοδα
Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι "μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να κόβει πόρους, όμως άλλα έξοδα που έχουν σχέση με εμάς θα εκτοξευτούν" .
Και εξηγούν πως από την στιγμή που κλείνουν κλινικές αιμοκάθαρσης οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πάνε σε άλλες πόλεις.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κονδύλι των μεταφορικών το οποίο εντός αστικού κέντρου είναι 120 ευρώ, από 8 χιλιόμετρα και πάνω είναι 400 ευρώ, από 50 χιλιόμετρα και πάνω 550 ευρώ το μήνα...
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024