Μία σειρά από περιορισμούς κατά την επίσκεψη σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.
Κάθε γιατρός δεν θα μπορεί να δέχεται περισσότερους από 20 ασφαλισμένους την ημέρα, ώστε να μην εξαντλείται από τις πρώτες μέρες το μηνιαίο “πλαφόν” των 200 επισκέψεων.
Η ελάχιστη διάρκεια της κάθε επίσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 λεπτά, ενώ οι γιατροί πρέπει να δηλώνουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους.
Το ωράριο θα περνάει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e - ΔΑΠΥ), προκειμένου να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το εάν τηρείται ή όχι.
Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, οι ασφαλισμένοι που θα τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό, θα πρέπει να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου ασφάλισης και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Έντονες επιφυλάξεις για την εφαρμογή των παραπάνω εκφράζουν οι γιατροί του Οργανισμού.
Με επιστολή της, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) εκτιμά πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάρκεια εξέτασης των 15 λεπτών, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η επίσκεψη ολοκληρώνεται σε λιγότερο χρόνο.
Για το “πλαφόν” των 20 επισκέψεων, το προεδρείο της Ένωσης υπογραμμίζει πως ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε και στη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2011.
Εγκαταλείφθηκε, ωστόσο, μετά από λίγο καιρό, λόγω του φαινομένου να καλούνται ασφαλισμένοι εντός της πρώτης εβδομάδας να πληρώσουν επίσκεψη, ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί οι 200 ασφαλισμένοι ανά μήνα (είχαν όμως συμπληρωθεί οι 50 ανά εβδομάδα).
Αμοιβή
Σημειώνεται πως κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να εξετάσει κάθε μήνα (χωρίς να απαιτείται αμοιβή) 200 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Στην περίπτωση που μέσα στον μήνα ξεπεραστεί ο αριθμός αυτός, οι ασφαλισμένοι που θα θελήσουν ραντεβού θα πρέπει είτε να περιμένουν τον επόμενο μήνα είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της επίσκεψης.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη