Φάκελο με την ελληνική υποψηφιότητα για έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), κατέθεσαν το υπουργείο Εξωτερικών και η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης, περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Ενημερώνοντας για την πορεία της διαδικασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η κ. Δούρου ανέδειξαν την Πέμπτη τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η συγκεκριμένη κίνηση.
Θεωρούν πως η υποψηφιότητα έχει σοβαρές πιθανότητες να στεφτεί με επιτυχία στην τελική ψηφοφορία που θα γίνει τον Νοέμβριο.
Τον περασμένο Μάιο, το Iatronet είχε ρεπορτάζ σχετικά με την πρόκληση διεκδίκησης της έδρας του ΕΜΑ.
Στο κείμενο, αναφερόταν πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου είχε αποφασιστεί να εκκινήσει μία “Διαδικασία που καταλήγει στην απόφαση για αλλαγή τοποθεσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο πλαίσιο της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση”.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ικανοί για διεκδίκηση της νέα έδρας για τις εγκαταστάσεις του ΕΜΑ (κτιριακές και λειτουργικές υποδομές), αποτελούν όλα τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ένωσης, τα οποία έπρεπε να έχουν υποβάλει αίτηση, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2017.
Ανάλογα με το κατά πόσο πληρούν ποσοτικά και ποιοτικά τα προκαθορισμένα κριτήρια, αλλά και τις ανάγκες του Οργανισμού (τα οποία και αναλυτικά παρατίθενται στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η αίτηση πρόκειται να αξιολογηθεί και να επιλεγεί η καλύτερη υποψηφιότητα με διαδικασία ψηφοφορίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως τα κριτήρια που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές καλύπτονται πλήρως από την υποψηφιότητα της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, ενημερωτικές συναντήσεις για να είναι η επίτευξη αυτού του στόχου κοινή.
Την ανάγκη διεκδίκησης της έδρας του Οργανισμού είχαν αναδείξει 22 βουλευτές της ΝΔ, με ερώτηση που είχαν καταθέσει τον περασμένο Μάιο.
Οι βουλευτές είχαν επισημάνει πως η μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και θα φέρει έσοδα.
Οικονομία
Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι μαζί τα παιδιά τους ανέρχονται στα 1.538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης και ψυχαγωγίας.
Ο ΕΜΑ έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις μέρες για τις συναντήσεις του.
Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες το χρόνο, με το μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη.
Κτίριο
Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας "Κεράνης" (φωτό) ως έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Είναι επταώροφο, με εμβαδόν 44.800 τετραγωνικών μέτρων.
Ανακαινίστηκε με βάση βιοκλιματικό σχεδιασμό, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις για θερμομόνωση, επιτυγχάνοντας ενεργειακή απόδοση και επιτρέποντας τη διείσδυση φυσικού φωτός στους εσωτερικούς του χώρους.
Οι χώροι γραφείων και συσκέψεων εκτείνονται σε 30.000 τετραγωνικά, ενώ ο χώρος πάρκινγκ έχει έκταση 9.902 τετραγωνικά και διαθέτει συνολικά 549 θέσεις στάθμευσης.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό για κάποιον;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]