Ένας ακόμη διεθνής Οργανισμός επισημαίνει την υστέρηση που έχει η Ελλάδα στην κρατική χρηματοδότηση της Υγείας.
Πριν από λίγες μέρες, υπήρξαν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία έδειχναν πως η χώρα μας είναι “πρωταθλήτρια” σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.
Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει πως κάθε Έλληνας πλήρωσε πέρυσι από την τσέπη του το ποσό των 542,5 ευρώ για υπηρεσίες περίθαλψης.
Η συνολική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται στο 8,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αλλά μόλις το 4,5% προέρχεται από κρατικά ταμεία.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία αποτυπώνουν τη συνολική και την επιμέρους δαπάνη για περίθαλψη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση σε δημόσιες δαπάνες Υγείας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην τελευταία ευρωπαϊκή θέση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Eurostat, το 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπάνησαν συνολικά για την Υγεία των πολιτών τους το ποσό του 1,058 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με την Υγεία να κατέχει τη δεύτερη θέση σε δημόσιες δαπάνες, έπειτα από την “κοινωνική προστασία” (συντάξεις), η οποία απορροφά το 19,2% του ΑΕΠ.
Διακύμανση
Την υψηλότερη δημόσια δαπάνη εμφανίζουν η Δανία και η Γαλλία, με τη διακύμανση να είναι σημαντική μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Στη χαμηλότερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, η οποία δαπανά το 2,6% του ΑΕΠ για την Υγεία και στις αμέσως υψηλότερες θέσεις είναι η Λετονία (3,8%), η Ρουμανία (4,2%), η Ελλάδα (4,5%), το Λουξεμβούργο (4,6%) και η Πολωνία (4,7%).
Στον αντίποδα, η Δανία δαπανά για την Υγεία το 8,6% του ΑΕΠ της χώρας, η Γαλλία το 8,2%, η Αυστρία και η Ολλανδία το 8%.
Παρά τη φαινομενικά χαμηλή θέση, το Λουξεμβούργο δαπανά τα περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν μαζί με τη Δανία.
Πληθυσμός
Η κατάταξη των χωρών αλλάζει όταν συγκρίνονται τα ποσά που δαπανώνται σε σχέση με τον πληθυσμό. Κατά μέσο όρο, η δαπάνη ανέρχεται σε 2.076 ευρώ ανά πολίτη.
Οι χώρες που δαπανούν περισσότερες από 3.000 ευρώ ανά πολίτη για την Υγεία είναι το Λουξεμβούργο (4.112 ευρώ), η Δανία (4.094 ευρώ), η Ολλανδία (3.194 ευρώ), η Σουηδία (3.170 ευρώ), η Αυστρία (3.149 ευρώ), η Ιρλανδία (3.138 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3.020 ευρώ).
Τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες, δηλαδή κάτω από 600 ευρώ, έχει η Ρουμανία (340 ευρώ), η Βουλγαρία (343 ευρώ), η Λετονία (468 ευρώ), η Πολωνία (520 ευρώ), η Κύπρος (532 ευρώ) και η Ουγγαρία (592 ευρώ).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Επιδημίες ανά τον κόσμο: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θέλω το μήνυμα της Πρόληψης να φτάσει σε όλη τη χώρα
Η βύθιση σε ζεστό ή κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη βέλτιστη επίδοση στην άσκηση;