Σε κλοιό παθήσεων οι οποίες είχαν εκριζωθεί, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, βρίσκεται η Ελλάδα.

Πρόσφυγες χωρίς εμβολιαστική κάλυψη και Ρομά αποτελούν πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, με τον εμβολιασμό να αποτελεί το κύριο εργαλείο πρόληψης.

Από τον Μάιο του 2016 έως τον περασμένο Ιανουάριο, 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί, αλλά οι ελλείψεις εμβολίων που παρατηρούνται δυσχεραίνουν το έργο των αρχών.

Πονοκέφαλο προκαλεί, επίσης, η αύξηση του κόστους των παιδικών εμβολίων, η οποία ανήλθε στο 2.700% κατά την τελευταία δεκαετία!

Στο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο πλαίσιο της 67ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη. Στη σύνοδο μετέχει και ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας σε τεχνική ενημέρωση με θέμα “Ανοσοποίηση και μετανάστευση”, ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε πως η ανοσοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί σημαντική πρόκληση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας.

Η προοπτική μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαμονής σημαντικού αριθμού προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη χώρα μας δημιούργησε μία νέα κατάσταση και ανάγκη: να γίνουν οργανωμένες εκστρατείες εμβολιασμού σε παιδιά προσφύγων, αιτούντες άσυλο και μεταναστών που ζουν σε χώρους φιλοξενίας.

Μετά τον Μάρτιο του 2016 και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού κατά δέκα παιδικών ασθενειών (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και πολιομυελίτιδα).

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί, με την κάλυψη των παιδιών για την πρώτη δόση να ανέρχεται στο 83% για την ΜΜR, στο 76% για πνευμονόκοκκο και κυμαινόταν από 75% έως 82% για τις άλλες ασθένειες.

Κίνδυνος

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα.

Πιθανές αιτίες – είπε – θα μπορούσαν να είναι η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη από ενδημικές χώρες και η ύπαρξη πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες.

Το τελευταίο διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν υψηλές εστίες εμφάνισης ιλαράς και την περίοδο 2016 - 2017, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 14.000 περιπτώσεις και 41 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη.

Έως τις 3 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί 100 κρούσματα ιλαράς, τα οποία αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά και άτομα με ελληνική ιθαγένεια ηλικίας 25 έως 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό.

Δεν έχει αναφερθεί, πάντως, κανένας θάνατος, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποδίδει την έξαρση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι