Έντονη ανησυχία προκαλεί σε γονείς και επιστήμονες η εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη των χωρών, όπου η νόσος ενδημεί. Από τον Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 604 κρούσματα, από τα οποία τα 80 την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα νέα περιστατικά.

Δηλώθηκαν, δηλαδή, 236 νέα κρούσματα ιλαράς, έναντι 142 τον Οκτώβριο, 114 τον Σεπτέμβριο και 94 τον Αύγουστο.

Τα περισσότερα αφορούν άτομα που διαμένουν στην νότια Ελλάδα (Αττική και Πελοπόννησο), είναι ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως παιδιά Ρομά, ενώ έχουν καταγραφεί και άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών που δεν είχαν ανοσία στην ιλαρά.

Το πρόβλημα είχε αρχίσει να επισημαίνεται στην Ελλάδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενη η τάση αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, επηρεάζοντας περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οδηγίες

Για την πρόληψη της νόσου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνιστά τα εξής:

Άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη