Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για ανεύρεση σαλμονέλας σε “τεράστιες ποσότητες” βρεφικού γάλακτος της εταιρείας Lactalis.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή τη μαζική ανάκληση ποσοτήτων, οι οποίες προορίζονταν όχι μόνο για τη γαλλική αγορά, αλλά και για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.
Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία και το Πακιστάν.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα. Ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.
Το υπουργείο κάλεσε τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα που ενδεχομένως έχουν αγοράσει, τα οποία στη Γαλλία πωλούνται με την εμπορική ονομασία Milumel, Picot αλλά και Carrefour.
Στις 2 Δεκεμβρίου, η Lactalis είχε ανακαλέσει δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν.
Το υπουργείο υπουργείο της Γαλλίας, ωστόσο, ανακοίνωσε την Κυριακή πως τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε "να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης" από το βακτήριο της σαλμονέλας.
Η προηγούμενη ανάκληση είχε γίνει καθώς 20 βρέφη κάτω των 6 μηνών είχαν υποστεί σαλμονέλλωση έπειτα από κατανάλωση προϊόντων της εταιρείας.
Βρέφη
Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση όλων των βρεφών εξελίσσεται καλά.
Η νέα ανάκληση αφορά περίπου 7.000 τόνους προϊόντων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου Μισέλ Ναλέτ, ο οποίος δεν είναι, πάντως, σε θέση να πει ποια από αυτά έχουν ήδη καταναλωθεί.
Ο εκπρόσωπος της Lactalis είπε ότι η μόλυνση στο εργοστάσιο της Κραόν προκλήθηκε πιθανότατα στο διάστημα από την 1η έως την 6η Μαΐου. Για προληπτικούς λόγους – είπε – αποφασίστηκε να προχωρήσει η ανάκληση όλων των προϊόντων που παρασκευάστηκαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου.
Ο όμιλος έχει διακόψει τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να γίνουν πρόσθετες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης.
Φαρμακεία
Από το ελληνικό υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής πως οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και πως το πρωί της Δευτέρας αναμένεται ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάσης ανέφερε την Κυριακή πως τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα.
Αναρωτήθηκε, ωστόσο, εάν τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα...
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η σαλμονέλα είναι ένα gram - αρνητικό βακτήριο, της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών.
Το είδος που προκαλεί νόσο στον άνθρωπο είναι το Salmonella enterica, που έχει έξι υποείδη (enterica, salamae, arizonae, diarizonae, houtenae, indica).
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι συχνότερα δηλούμενες σαλμονέλλες είναι η Salmonella enterica enterica ser. Enteritidis 1,9,12:g,m: και η Salmonella enterica enterica ser. Typhimurium 1,4, [5],12:i:1,2.
H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) η οποία διαρκεί συνήθως 3 έως 7 μέρες.
Συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετό.
Συνήθως, τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη.
Επιπλοκές
Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τη σηψαιμία και το σχηματισμό αποστημάτων (εξω - γαστρεντερικές εστιακές μορφές, σηπτική αρθρίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, μηνιγγίτιδα, πυελονεφρίτιδα), κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με γαστρική αχλωρυδρία, άτομα με χαμηλή οξύτητα γαστρικού υγρού).
Οι θάνατοι από σαλμονέλλωση δεν είναι συχνοί, εκτός αν πρόκειται για βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Η θεραπεία είναι κατά κανόνα συμπτωματική (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Η χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της μη επιπλεγμένης νόσου δεν ενδείκνυται..
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]