Πρόγραμμα διερεύνησης της γρίπης των πτηνών ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Ιωάννη Τσιρώνη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ληφθούν δείγματα από πτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στο σύνολο της χώρας.
Πρόκειται για τακτικό πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης σε πουλερικά και άγρια πτηνά της Ελλάδας, το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
Τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο θα λάβουν και θα διαχειριστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών και το Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών.
Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος, το οποίο παρατίθεται πιο κάτω, θα πρέπει να λαμβάνονται αιμοδείγματα (τουλάχιστον 2 - 3 ml) από τα πουλερικά των επιλεγμένων πτηνοτροφείων, κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της εκτροφής τους, στο σφαγείο.
Τα πτηνοτροφεία θα δειγματίζονται μόνο μία φορά το έτος, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ενώ, όπου είναι αυτό δυνατό, κρίνεται σκόπιμο οι δειγματοληψίες αυτές να συνδυάζονται με αντίστοιχες δράσεις άλλων προγραμμάτων (πρόγραμμα ελέγχου σαλμονελώσεων).
Πτηνοτροφεία υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσα βρίσκονται κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες και γενικότερα σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση άγριων μεταναστευτικών πτηνών.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και περιοχές όπου λειτουργούν πολλά πτηνοτροφεία ή υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία διαφορετικών πουλερικών.
Δείγματα
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσιρώνη, η συγκέντρωση των δειγμάτων θα γίνει ως εξής:
- Σε 53 από τις 86 συνολικά επιχειρήσεις αναπαραγωγής ορνίθων.
- Σε 60 από τις 431 συνολικά συμβατικές εκμεταλλεύσεις αυγοπαραγωγής.
- Σε ό,τι αφορά τις ινδόρνιθες (γαλοπούλες), θα δειγματιστεί το σύνολο των επιχειρήσεων αναπαραγωγής και των εκμεταλλεύσεων απόδοσης (πάχυνσης) σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας που διαθέτουν τέτοιες εκτροφές.
- Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες που τρέφουν στρουθοκάμηλους.
Σε μονάδες εκμετάλλευσης πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων, θα γίνεται λήψη δέκα αιμοδειγμάτων ανά εκμετάλλευση.
Eπιδημιολογία
Η επιζωοτιολογική διερεύνηση αφορά ζωικούς πληθυσμούς και είναι αντίστοιχη με την επιδημιολογία στον άνθρωπο.
Πρόκειται για επιστημονική μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης ασθενειών σε έναν πληθυσμό μέσω εφαρμογής αρχών της στατιστικής.
Την ευθύνη για τη διενέργεια των μελετών αυτών έχουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στη διερεύνηση επιδημιών και επιδημικών εξάρσεων.
Δημ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι