Εντείνονται τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
Έπειτα και από τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε συνάντηση για το θέμα με τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Ηλία Γιαννόγλου ήταν άκαρπη.
Το προεδρείο του ΠΦΣ κατέθεσε επίσημα στοιχεία ελλείψεων και κατήγγειλε την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η πρόεδρος του ΕΟΦ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών του προεδρείου του ΠΦΣ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου σχολίασε, μάλιστα, πως οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς.
“Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:
“Ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κλείνουν, κατά διαστήματα, τη στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά”.
Το προεδρείο του ΠΦΣ ανέφερε πως τα φάρμακα που λείπουν είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις. Σε κάποιες από αυτές, μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά των φαρμακοποιών ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός με μία επίσκεψη στο φαρμακείο και στην ποσότητα που επιθυμεί.
Εκκρεμότητα
Οι φαρμακοποιοί – είπαν – αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δυο και τρεις φορές.
Πέραν της ταλαιπωρίας, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου.
Το προεδρείο του ΠΦΣ υπογράμμισε πως ο ΕΟΦ οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]