Ένας 18χρονος με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια από τη βόρεια Ελλάδα, είναι το τέταρτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα.
Ο άτυχος άνδρας ήταν πλήρως εμβολιασμένος, αλλά κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Είχαν προηγηθεί τρεις ακόμη θάνατοι: ο πρώτος αφορούσε ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ο δεύτερος έναν 17χρονο Ρομά και ο τρίτος μία 35χρονη, η οποία είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς.
Τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2.819 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 72 την εβδομάδα που πέρασε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα αφορούν τη νότια Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση και στα βόρεια της χώρας.
Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά και μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Εμβολιασμός
Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας