Μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 65 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχη αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατομμύρια, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019.
Το “άνοιγμα” επιχειρείται να καλυφθεί με μείωση των λοιπών δαπανών και “εθνικολογιστικές προσαρμογές”.
Οι προσαρμογές αυτές δεν πείθουν, πάντως, τους εργαζόμενους και με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιούν την Πέμπτη παναττική στάση εργασίας, από τις 7 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών.
Για τον τομέα της Υγείας, ο προϋπολογισμός προβλέπει συνοπτικά τα εξής:
Νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία έχουν συνολικά έσοδα 2,541 δισ. ευρώ, έναντι 2,595 δισ. το 2018. Από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό λαμβάνουν 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 1,219 δισ. το 2018 (μείωση 65 εκατομμυρίων ευρώ).
Τα Ταμεία συμμετέχουν στα έσοδα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με 874 εκατομμύρια ευρώ (888 εκατομμύρια το 2018), ενώ η χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παραμένει αμετάβλητη (50 εκατομμύρια ευρώ).
Όπως προκύπτει από τον τρίτο πίνακα, που παρατίθεται στο τέλος του κειμένου, οι συνολικές δαπάνες ΠΔΕ παραμένουν καθηλωμένες στους προϋπολογισμούς της τελευταίας διετίας.
Στον αντίποδα, οι δαπάνες τους εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 242 εκατομμύρια ευρώ (892 εκατομμύρια, έναντι 782 εκατομμυρίων). Το σύνολο σχεδόν των δαπανών τους εμφανίζει αύξηση (φάρμακο, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια), με εξαίρεση τις λοιπές δαπάνες που είναι μειωμένες.
Πρωτοβάθμια
Οι εξωνοσοκομειακές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίζουν αύξηση εσόδων, τα οποία ανέρχονται στα 216 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 168 εκατομμυρίων το 2018.
Αυξημένη είναι η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, η οποία ανέρχεται στα 126 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 92 εκατομμυρίων το τρέχον έτος.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα έξοδα, τα οποία διαμορφώνονται το 2019 στα 218 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 172 εκατομμυρίων το 2018.
Αποτέλεσμα
Σύμφωνα με τους συντάκτες του προϋπολογισμού, τα δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται στο τέλος του 2018 να εμφανίσουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 161 εκατομμυρίων ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις.
Σημειώνουν πως, αν και οι συνολικές μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν φέτος μειωμένες σε σχέση προς τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017, οι επιδράσεις από την εν λόγω μείωση εμφανίζονται εξισορροπημένες από την περαιτέρω ομαλοποίηση των μεταβιβάσεων του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΟΠΥΥ).
Στο έτος 2019 προβλέπεται η εμφάνιση θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος ύψους 96 εκατομμυρίων ευρώ, με πρόβλεψη αυξημένων πληρωμών κατά 1,074 δισ. ευρώ, καθώς στο σκέλος των πληρωμών έχουν ενσωματωθεί το σύνολο των αντικριζόμενων εξόδων και οι εκτιμώμενες απλήρωτες υποχρεώσεις στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Η εν λόγω εξέλιξη συμβάλλει στη διαμόρφωση αρνητικού ταμειακού αποτελέσματος ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και συνδυάζεται με μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων ύψους 696 εκατομμυρίων, στοιχείο που αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024