Καλπάζει ο ιός της γρίπης, έχοντας προκαλέσει ήδη 91 θανάτους. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές 17 άνθρωποι, ενώ 305 έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η δραστηριότητα του ιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εξακολουθούν να συνιστούν εμβολιασμό και στην παρούσα φάση.

Οι επιπτώσεις από τους ιούς της γρίπης είναι σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες που καταγράφονται επίσημα.

Η εποχική γρίπη προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στην υγεία, ειδικά των ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις, η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των νοσημάτων αυτών και να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λοίμωξη από γρίπη ή από το αναπνευστικό δεν καταχωρούνται ως αιτία θανάτου.

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη ειδικών από 19 ευρωπαϊκές χώρες (παρατίθεται πιο κάτω), οι εκτιμήσεις θνησιμότητας από τη γρίπη είναι υψηλότερες σε σχέση με εκείνη που καταγράφεται.

Οι θάνατοι που οφείλονται στη γρίπη και οι οποίοι κωδικοποιούνται ως μη σχετιζόμενοι με το αναπνευστικό, έχουν σχεδόν την ίδια έκταση με εκείνους που σχετίζονται με αυτό...

Διπλάσια

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η θνησιμότητα από όλα τα αίτια που σχετίζονται με τη γρίπη, μπορεί να είναι έως και διπλάσια από εκείνη που καταγράφεται με βάση την παράμετρο “λοίμωξη του αναπνευστικού”.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει πως η μέση θνησιμότητα από παθήσεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη που σχετίζονται με τη γρίπη, από το 1999 έως το 2015 κυμαίνεται από 3,1 έως 8 ανά 100.000 κατοίκους.

Αυτό σημαίνει πως ο ετήσιος αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα είναι από 341 έως 880!

Η εκτίμηση αυτή θεωρείται πολύ συντηρητική και οι συγγραφείς κάνουν λόγο για πραγματική θνησιμότητα η οποία είναι διπλάσια από την παραπάνω (έως 16 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού)!

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε