Επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας πως ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Novartis.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι με τον δικό του νόμο, ο μέσος όρος της τιμής των φαρμάκων έβγαινε από τον μέσο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή και των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης που έχουν πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα.

Τόνισε πως με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος από δύο χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή χώρες που η τιμή των φαρμάκων είναι υψηλότερη, και μάλιστα προβλέπεται και αύξηση έως 10% το χρόνο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει δώρο στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δεν έχει προηγούμενο.

“Προκαλείτε κύριε Γεωργιάδη”, τού απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός, για να σημειώσει:

“Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη δικαιοσύνη για ένα σκάνδαλο αποδεδειγμένο, διαχρονικό, που το ξέρουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και που εκτίναξε τη φαρμακευτική δαπάνη, την προηγούμενη δεκαετία και στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, κρατικοί λειτουργοί, υπηρεσιακά στελέχη κρίσιμων επιτροπών.

Μην κουνάτε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση και σε μια πολιτική ηγεσία που άνοιξε αυτό το θέμα με το πάρτι στην υγεία”.

Τροπολογία

Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπονται τα εξής:

Clawback: Προβλέπεται αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2018, από τα 530 εκατομμύρια ευρώ στα 550 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 455 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 12 εκατομμύρια το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και τα 82 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού είτε ανά κάτοχο άδειας κυκλοφορίας είτε ανά φαρμακευτική εταιρία, κατ΄ αναλογία του υπολογισμού clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ακριβά φάρμακα – ΙΦΕΤ: Προβλέπεται πως η προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων μέσω ΙΦΕΤ, εφόσον έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση με την αρμόδια επιτροπή και έχουν συναφθεί συμφωνίες.

Τιμολόγηση

Καθιερώνεται η τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων και των εκτός περιόδου προστασίας δεδομένων, με το μέσο όρο των δύο φθηνότερων, αλλά διαφορετικών τιμών της Ευρωζώνης και μέχρι του ελαχίστου ορίου του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), όπως αυτό ορίζεται από απόφαση του υπουργού Υγείας.

Για τα ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα, εφόσον διαπιστωθεί τιμή χαμηλότερη της φθηνότερης τιμής στην Ευρωζώνη, δίνεται δυνατότητα χορήγησης αύξησης μέχρι ποσοστού 10% επί της τιμής του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες από την τιμή του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ελάχιστο πλαφόν τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, πάντως όχι χαμηλότερα από το ΚΗΘ που έχει οριστεί από τη σχετική υπουργική απόφαση.

Τα γενόσημα, τιμολογούνται στο 65% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, μετά τη λήξη της προστασίας δεδομένων και με ελάχιστο όριο το ΚΗΘ της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Από την κοστολόγηση των φαρμάκων εξαιρείται το κόστος δειγμάτων, εξόδων συνεδρίων, δαπανών πολυτελών διαφημιστικών εντύπων, προμηθειών μεσαζόντων, υπερτιμολογήσεων κλπ.

Τα φάρμακα αναφοράς για να πάρουν τιμή, θα πρέπει ήδη να έχουν τιμολογηθεί σε τουλάχιστον 3 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Και οι καθορισμένες τιμές εφαρμόζονται αναδρομικά για όλα τα φάρμακα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισής τους.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]