Σε αυτοκριτική στο θέμα των επιπτώσεων από τις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε την Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στην προοπτική προεκλογικών κινητοποιήσεων από τα διαγνωστικά εργαστήρια, ο υπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Έκανε πρόταση για τη σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα, την οποία αποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των γιατρών.

Η ομάδα έχει ως σκοπό να διερευνήσει άμεσα (έως την Παρασκευή) έναν δικαιότερο τρόπο κατανομής του clawback, με απευθείας συζητήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων.

Η συμφωνία έγινε κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τον προεδρεύοντα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αναστάσιο Βασιάδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Φώτη Πατσουράκο, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γεώργιο Βουγιούκα και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) Δημήτρη Φατσίτα.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους, η οποία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών.

Τόνισε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης.

Υπάρχει, ωστόσο, περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκατομμύρια ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Αύξηση

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού, για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αναδρομική αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018.

Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων και να “παγώσει” η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους.

Επεσήμανε πως θα αναζητηθεί, μέσω του ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

ΚΙΝΑΛ

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο α’ αντιπρόεδρος Φώτης Πατσουράκος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Αναστάσιος Χατζής και οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, είχαν συνάντηση στα γραφεία του ΙΣΑ, με τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Σωτήρη Ζώτο (φωτογραφία).

Τον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αποτυχημένη και καταστροφική και μετακυλίει το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων στους παρόχους

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στάση εργασίας την Τρίτη στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας λόγω του συστήματος εφημέρευσης
Υγιεινές συνταγές με κολοκύθα
Πολύς χρόνος στον καναπέ και την καρέκλα βλάπτει την καρδιά [μελέτη]