Βελτιωμένη πρόταση κατέθεσε την Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, με σκοπό να σταματήσουν την απεργία διαρκείας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη συντονιστική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως μπορεί να εξασφαλιστούν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ, στον “κλειστό” προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.
Το συγκεκριμένο ποσό έρχεται να προστεθεί στα 9 εκατομμύρια ευρώ, που είχε προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων αποχώρησαν το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας, χωρίς να δώσουν κάποια απάντηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
Αναμένεται να συνεδριάσουν το πρωί της Τετάρτης, οπότε και θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία, με το σενάριο της διακοπής να μην αποκλείεται.
Μέχρι τότε, τα διαγνωστικά εργαστήρια θα παραμείνουν κλειστά και θα λειτουργούν μόνον το απόγευμα, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων στους ασθενείς.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).
Εξόντωση
Οι εργαστηριακοί γιατροί εκτιμούν πως οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebates) τούς εξοντώνουν οικονομικά.
Αναφέρουν πως, εάν συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές που έκαναν σε υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι ζημίες των εργαστηρίων κυμάνθηκαν από 20% έως 70% και ανέρχονται μεσοσταθμικά στο 45%.
Ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, κατάργηση του clawback και του rebate και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Βελτιωμένη
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως κατατέθηκε βελτιωμένη πρόταση:
"Παρουσιάσαμε ότι επιπλέον των 9 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε ήδη προσαύξηση τη διαγνωστική δαπάνη για το 2019 μέσα από μία ανακατανομή κωδικών, μπορέσαμε να διασφαλίσουμε και σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ να ενισχύσουμε με 30 εκατομμύρια επιπλέον το κλειστό προϋπολογισμό του 2019 για την διαγνωστική δαπάνη.
Η κεντρική ιδέα οδηγεί στην αφαίρεση ενός ποσού από το clawback για τα δύο τρίτα έως και πάνω από το 70% των εργαστηρίων όπου θα έχουν μείωση επιβάρυνσης σε σχέση με το ποσό που τους είχε καταλογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Με βάση αυτό το σενάριο θα γίνει επανυπολογισμός για όλο το 2018 και συμψηφισμός ανάμεσα στα δύο εξάμηνα".
Αναγνώριση
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης σημείωσε πως ο υπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι τα εργαστήρια τα διαγνωστικά, αλλά και εκείνοι που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, χρειάζονται αυξημένο προϋπολογισμό:
"Είναι σίγουρο ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση. Θα την παρουσιάσουμε στα μέλη μας αύριο το πρωί, για να αποφασίσουμε περαιτέρω κινήσεις και προφανώς θα λάβουμε υπόψη μας και τη χρονική στιγμή που διανύουμε την προεκλογική περίοδο και τη θέληση του υπουργού παρά το ότι όπως ακούστηκε δεν ολοκληρώθηκαν τα αιτήματα".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό για κάποιον;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]