Αυξημένος είναι τον Ιούνιο ο αριθμός των φαρμάκων που απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που παρατίθενται πιο κάτω, προκύπτει πως βρίσκονται σε έλλειψη 104 φάρμακα, έναντι 98 τον προηγούμενο μήνα.

Από αυτά, τα 58 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις, τα 24 είναι νοσοκομειακά σκευάσματα, τα έξι εμβόλια και τα 16 είναι φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Με σκοπό να ελεγχθεί η κατάσταση, η διοίκηση του ΕΟΦ προχωρεί κατά καιρούς σε απαγόρευση "παράλληλων" εξαγωγών, με πιο πρόσφατη την απόφαση του περασμένου Μαΐου.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι λίστες με τις ελλείψεις που ανακοινώνει ο ΕΟΦ είναι ελλιπείς, καθώς απουσιάζουν από αυτή φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για πάνω από ένα εξάμηνο. Υπάρχουν, επίσης, φάρμακα τα οποία δίνονται με το “σταγονόμετρο”, σε βάρος της ποιότητας φροντίδας προς τον ασθενή.

Ορισμένα από τα φάρμακα, που λείπουν και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι αντιδιαβητικά, κολλύρια και φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου στην αγορά και σε άλλες εμφανίζονται σε ελάχιστες ποσότητες.

Στην λανθασμένη ερμηνεία του νέου συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας, αποδίδουν μεγάλο μέρος του προβλήματος οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) κατήγγειλαν την Πέμπτη πως το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων (νόμος 4600/19) είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το υπουργείο αυτοσχεδιάζει σε βάρος της αξιοπιστίας του.

Τα προεδρεία των δύο Ενώσεων τονίζουν πως το νέο σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση.

Προς έκπληξή τους, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης πως με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς.

Οι παρεμβάσεις αυτές – σημειώνουν – οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος!

Ασθενείς

Ο κλάδος του φαρμάκου προειδοποιεί ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.

Αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.

Θα αποσυρθούν, επίσης, απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία τετραετία και θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη