Θετική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα στη συχνότητα θανάτων από πνευμονία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, εφησυχασμός, καθώς 1.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τη σοβαρή αυτή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η επίπτωσή της είναι 9,19 θάνατοι ανά 100.000 γενικού πληθυσμού, αναλογία που μάς κατατάσσει ως χώρα στη δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση, έπειτα από τη Φινλανδία, όπου αναλογούν μόλις 3,06 θάνατοι.

Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επαρκούν να εξηγήσουν την επίδοση της Ελλάδας, καθώς - εκτός από την περίπτωση της Φινλανδίας - άλλες μεσογειακές χώρες έχουν πολύ αρνητική εικόνα.

Ενδεικτικό είναι πως στην Πορτογαλία αναλογούν 55,79 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που είναι από τους χειρότερους στη "γηραιά ήπειρο", όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Eurostat με στοιχεία του 2016.

Η χώρα μας εμφανίζεται ως ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς εμφανίζει σχεδόν υποτριπλάσια αναλογία από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "28" (26,15 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Ελάχιστοι θάνατοι καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία (6,24 και 6,53 θάνατοι ανά 100.000 αντίστοιχα). Οι περισσότεροι παρατηρούνται στα νησιά του Ιονίου (12,69) και στο Βόρειο Αιγαίο (11,48), ενώ στην Αττική αναλογούν 10,01 θάνατοι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurostat, 131.450 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από πνευμονία το 2016, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% των θανάτων από όλα τα αίτια.

Η χειρότερη εικόνα παρατηρείται στην περιοχή της Πορτογαλίας Região Autónoma da Madeira (208 θάνατοι), στην περιοχή της Πολωνίας Mazowieckie (71) και σε τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (62 έως 70 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Στον αντίποδα, η καλύτερη αναλογία καταγράφεται στη Φινλανδία, με την πρωτεύουσα Ελσίνκι να έχει μόλις 1 θάνατο ανά 100.000! Κάτω από 10 θάνατοι καταγράφονται στην Ελλάδα, σε περιοχές της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Λοίμωξη

Η πνευμονία είναι μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Έχει εποχική κατανομή (χειμώνας και άνοιξη) και στο 58% έως 89% των περιπτώσεων αφορά άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι παράγοντες κινδύνου για πνευμονία της κοινότητας είναι η ηλικία (άνω των 65 ετών), το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η παχυσαρκία, η υποθρεψία, η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων και η ιογενής λοίμωξη.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας ξηρός ή παραγωγικός με πυώδη ή αιματηρή απόχρεμψη, πυρετός ή υποθερμία, ρίγη, εφιδρώσεις, πλευριτικού τύπου θωρακικός πόνος, δύσπνοια, ταχύπνοια και μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, μυαλγίες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος και πονοκέφαλος.

Επιπλοκή

Η πνευμονία μπορεί να αποτελεί επιπλοκή της γρίπης, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπορεί να προκληθεί και από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από άλλα μικρόβια, κυρίως τον πνευμονιόκοκκο.

Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από το φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα και άλλοτε σε βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία.

Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να σας δει ο γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή, ώστε να μην πάρετε αντιβηχικό που καταστέλλει το βήχα, τη στιγμή που πρέπει να πάρετε σιρόπι που θα σας βοηθήσει να αποβά­λετε τα εκκρίματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι