Έντονο προβληματισμό για την επάρκεια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στο Φάρμακο, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του Pharmaceutical Forum Team (ΕphForT) του ΕΒΕΑ Διονύσης Φιλιώτης κάνει λόγο για αποτυχημένο προϋπολογισμό ως προς τον έλεγχο και την πρόβλεψή του.

Στην επιστολή, που επισυνάπτεται πιο κάτω, γίνεται λόγος για “πλήρη ανεπάρκεια” του ισχύοντος προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη:

“O δεδομένος προϋπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε αυθαίρετα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη το επιδημιολογικό προφίλ και οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ από το 2016 παραμένει σταθερός”.

Ο κ. Φιλιώτης υπογραμμίζει ότι, στο μεταξύ, έχουν προστεθεί περισσότεροι από 200.000 ΑΜΚΑ, ενώ εισήλθαν και νέες θεραπείες στην αγορά.

“Όλα αυτά, χωρίς ουδεμία απολύτως πρόνοια για ενίσχυση του προϋπολογισμού, συνθήκη που ξεπερνάει τα όρια της λογικής”, αναφέρει ο κ. Φιλιώτης.

Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ – ΕphForT, υπογραμμίζει πως στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη η συνολική υπέρβαση (clawback μόνο) για το 2019 εκτιμάται (από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ) ότι θα φτάσει στο 42% του προϋπολογισμού.

Στη φαρμακευτική δαπάνη για τα προϊόντα “ΦΥΚ 1Α”, που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, η υπέρβαση (clawback μόνο) εκτιμάται στο 182% καταδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο και στον ορισμό των προϋπολογισμών!

Αποκαλυπτικός είναι ο παρακάτω πίνακας που παραθέτει.

Λογικά

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιώτη, ένας προϋπολογισμός, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσα σε κάποια λογικά όρια +/- 15% είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένος και ως προς τον έλεγχό του και ως προς την πρόβλεψή του.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις – σημειώνει – αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές, μέσω rebates, και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.

Ο κ. Φιλιώτης προειδοποιεί πως το γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες και παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων:

“Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή”, αναφέρει, για να σημειώσει:

“Για την κατηγορία των φαρμάκων 3816 ΦΥΚ 1Α η ενίσχυση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος είναι απολύτως αναγκαία (όπως ίσχυσε για τα έτη 2017 kai 2018), ώστε τουλάχιστον το clawback για την κατηγορία αυτή να μην υπερβεί ποσοστιαία τα επίπεδα του 2018 και πριν τα γεγονότα μας ξεπεράσουν.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους που έχουν ανάγκη”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]