Το γερμανικό Ινστιτούτο επιδημιολογίας “Robert Koch” πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην ενημέρωση για την COVID – 19 στην Γερμανία, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του κορωνοιού στην χώρα αλλά και σε άλλα κράτη – μέλη. Πρόκειται για ένα Ινστιτούτο που υπάγεται στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.

Είναι ο κεντρικός θεσμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τομέα της παρακολούθησης και της πρόληψης ασθενειών και τοιουτοτρόπως ο κεντρικός θεσμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τομέα της εφαρμοσμένης και προσανατολισμένης στη δράση βιοϊατρικής έρευνας.

Οι βασικές αρμοδιότητες του RKI είναι η ανίχνευση, πρόληψη και έλεγχος ασθενειών, ιδίως μολυσματικών. Μία από τις αρμοδιότητες είναι η γενική νομική εντολή για την ανάπτυξη επιστημονικών ευρημάτων ως βάση για τις αποφάσεις της πολιτικής υγείας.

Κύρια μέριμνα του Ινστιτούτου είναι η επιστημονική έρευνα, η επιδημιολογική και ιατρική ανάλυση καθώς και η αξιολόγηση ασθενειών υψηλού κινδύνου, υψηλού βαθμού επιπολασμού ή υψηλής δημόσιας ή δημόσιας σημασίας.

Το RKI συμβουλεύει τα αρμόδια ομοσπονδιακά υπουργεία, ιδίως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG), συμμετέχοντας στην ανάπτυξη κανόνων και προτύπων. Ενημερώνει και συμβουλεύει το επαγγελματικό κοινό καθώς και όλο και περισσότερο το ευρύ κοινό. Όσον αφορά την ανίχνευση κινδύνων και κινδύνων για την υγεία, το RKI λειτουργεί ως «κεραία», με την έννοια ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Κόμβος διεθνούς δικτύου προστασίας της υγείας

Η μεγάλη εμπειρική αξία  του Ινστιτούτου Robert Koch είναι διεθνώς γνωστή. Οι επιστήμονες του συμμετέχουν σε πολλά διεθνή προγράμματα με στόχο την παρακολούθηση και την έρευνα παθογόνων παραγόντων, τον περιορισμό επιδημιών, την ανάπτυξη εργαστηριακών δυνατοτήτων σε χώρες εταίρους ή τη συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων για την υγεία από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, το Ινστιτούτο συμβάλλει στην αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων παγκοσμίως.

Το Ινστιτούτο συνεργάζεται στενά με πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως το ECDC και τον ΠΟΥ. Συμμετέχει επίσης ενεργά στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Προστασίας της Υγείας (GHPP) του Ομοσπονδιακού Προγράμματος Υγείας για την Υγεία. Από το 2017, ο σημαντικός ρόλος του Ινστιτούτου στον τομέα της διεθνούς προστασίας της υγείας κατοχυρώνεται νομικά (Νόμος για τον Εκσυγχρονισμό της Επιδημιολογικής Επιτήρησης των Μεταδοτικών Ασθενειών). Τον Ιανουάριο του 2019, το RKI ξεκίνησε να εργάζεται με το δικό του διεθνές τμήμα, το Κέντρο Διεθνούς Προστασίας της Υγείας (ZIG).

Κέντρο Διεθνούς Προστασίας της Υγείας (ZIG)

Μετά την κρίση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014/15, έχει καταστεί σαφές πόσο στενά συνδέεται η εθνική και διεθνής προστασία της υγείας. Συνεπώς, μια διεθνής προοπτική αποτελεί ουσιώδες μέρος μιας εθνικής πολιτικής για την υγεία. Αυτό αντικατοπτριζόταν και στις δηλώσεις της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο το 2017 και της συνόδου κορυφής της G7 στο Elmau το 2015.

Στο μέλλον, η Γερμανία θα αναλάβει στρατηγικό και διαμορφωτικό ρόλο εντός της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυση της υγείας και την βελτίωσή της μακροπρόθεσμα σε διεθνές επίπεδο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός "Κέντρου Διεθνούς Προστασίας της Υγείας – ZIG" στο Ινστιτούτο Robert Koch.

Το Κέντρο ξεκίνησε τις εργασίες του στις αρχές του 2019.

Στις βασικές αρμοδιότητες  του ZIG περιλαμβάνονται, η διαχείριση πληροφοριών, η ανάπτυξη τεκμηριωμένων μεθόδων και η υποστήριξη στην υλοποίηση έργων για τη διεθνή προστασία της υγείας.

Έτσι, το ZIG συμβάλλει στην εκπλήρωση των νέων απαιτήσεων στον τομέα της διεθνούς προστασίας της υγείας, όπως διατυπώνεται στη νέα έκδοση του νόμου για την προστασία των λοιμώξεων το 2017.

Τέλος, οι δραστηριότητες του ZIG επιτρέπουν επίσης συνέργειες που ενισχύουν την προστασία της υγείας στη Γερμανία. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παραστατίδης: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τη διασπορά CoViD στο νοσοκομείο Κιλκίς
Στο ναδίρ η ικανοποίηση των νοσηλευτών - Έρευνα σε τρία νοσοκομεία της Αττικής
Famar: Οι περιπέτειες από την εποχή Μαρινόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης