Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καλεί την πολιτεία  να ενισχύσει τις πνευμονολογικές κλινικές καθώς και τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με ιατρούς Πνευμονολόγους,  ενέργεια η οποία θα συμβάλει στην ελάττωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, την κρίσιμη αυτή στιγμή του ενισχυμένου δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Με το δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, εισάγονται λόγω της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, απότοκης της πνευμονίας COVID-19, απαιτείται η καλύτερη δυνατή διαχείριση της  πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας κατά τη νοσηλεία σε πρώτο στάδιο και εκτός ΜΕΘ. Αυτό εγγυάται ο ειδικός πνευμονολόγος που έχει ως αντικείμενο την διαχείριση της αναπνευστικής ανεπάρκειας τόσο εντός ΜΕΘ, αλλά και κυρίως εκτός ΜΕΘ.

Η κρισιμότητα της ειδικότητας Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας, αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας και οι ιατροί Πνευμονολόγοι βρίσκονται από την αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.  Είναι γνωστό ότι το κατ’ εξοχήν πνευμονολογικό νοσοκομείο «Σωτηρία» ήταν το νοσοκομείο με το μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων ασθενών COVID-19.

O πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρούς Πνευμονολόγους επισημαίνει: «πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ανάχωμα στις αυξανόμενες πλέον εισαγωγές στις ΜΕΘ είναι η σωστή διαχείριση της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας κατά τη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που βιώνουμε την περίοδο αυτή είναι σαφές ότι κανείς γιατρός, από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου